به گزارش اسپوتنیک به نقل از تارنمای « ویرد»، بسیاری از افراد با وجود اینکه میدانند باید زود بخوابند اما باز هم بیدار میمانند. بیخوابی مشکل رایجی است و دلایل مختلفی برای آن وجود دارد.
بسیاری از افراد با مانعتراشی خوابیدن را به تأخیر میاندازند. ایدۀ به تعویق انداختن خواب در مطالعهای در سال ۲۰۱۴ در هلند مطرح شد که تعریفش این است: «نخوابیدن در زمان مقرر بهطوریکه هیچ دلیل بیرونی مشخصی برای این کار وجود نداشته باشد.» مفهوم «انتقام گرفتن» در سال ۲۰۲۰ به این عنوان اضافه شد.
در واقع به تعویق انداختن خواب در افرادی که حس میکنند بر زمان خود کنترل ندارند و به دنبال راهی برای پیدا کردن اوقات فراغت شخصی هستند اتفاق میافتد. این افراد انگار در حال انتقام گرفتن از اوقات کار هستند و برای به دست آوردن اوقات فراغت بیشتر بیدار میمانند. این افراد به هر ترتیبی که هست تلاش میکنند بیدار بمانند و در این میان انگار میخواهند از زندگی انتقام بگیرند.
عوامل شخصیتی نیز در این عمل دخیل هستند. بین میزان تأخیر در زندگی روزمره و تعویق خواب رابطه وجود دارد. ویژگیهایی مانند تکانشگری، حواس پرتی، و فقدان خودتنظیمی با تعویق خواب رابطه دارند. افرادی که دارای این ویژگیها هستند در زمان قبل از خواب شروع به پردازش احساساتی میکنند که در طول روز سرکوب کردهاند.
احساساتی از قبیل ناامیدی، ترس، عصبانیت و اضطراب که در طول روز خاموش بودهاند در هنگام شب باز میگردند. برخی تحقیقات نشان میدهند هرچه افراد بتوانند خودشان و زمانشنان را بیشتر تنظیم کنند این امکان دارد که بتوانند بر خواب خودشان نیز کنترل بیشتری داشته باشند.
اخیراً تکنیکی مطرح شده است به نام «ساعتِ خاموشی» که به بیماران مبتلا به اختلال خواب کمک کرده است. این تکنیکها برای یک ساعت قبل از خواب برنامهریزی میکند و به این معنی است که شما باید یک ساعت پیش از ساعتی که میخواهید به خواب بروید، در حقیقت آماده خواب شوید. این تمرینها آماده سرعت پردازش ذهنی را کاهش میدهند و به شما کمک میکنند در هنگام خواب از فناوری فاصله بگیرید.