بحران در خلیج فارس هر روز افزایش می یابد. ایالات متحده آمریکا در واکنش به اقدامات ایران در سرنگونی هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی "گلوبال هاوک" و افزایش غنی سازی اورانیوم در پاسخ به خروج آمریکا از برجام، در پاسخ گفت که احتمال اعمال تحریم ها علیه ایران را در نظر می گیرد. در این راستا، رئیس سازمان پدافند غیر عامل ایران، اقای غلامرضا جلالی اعلام نمود هر گونه عملیات از سوی آمریکا را آغاز جنگ می داند.
دکتر مانی محرابی، تحلیلگر ارشد مسائل بینالملل و هیئتعلمی اندیشکده روابط بینالملل ایران در گفتگو با اسپوتنیک، در خصوص پیامدهای درگیری نظامی میان ایران و آمریکا به گفتگو نشستند.
در صورت درگیری نظامی مستقیم بین ایران و آمریکا در خلیج چه سناریوهایی را میبینید؟ آیا بر جنگ در یمن تأثیر خواهد گذاشت یا خیر؟
پیامدهای جنگ احتمالی بین ایران و آمریکا بسیار شدیدتر از آن است که بتوانیم سناریویی دقیق را برای آن تصور کنیم. درگیری نظامی میان این دو کشور ممکن است به تغییر شکل خاورمیانه منجر شود و نهتنها یمن، بلکه تمام مناطق غرب آسیا و شمال آفریقا را تحت تأثیر قرار دهد.
ایران دارای نیروی دریایی بسیار قدرتمند است که میتواند تنگه هرمز، خلیجفارس و حتی دریای عمان را برای نیروهای آمریکایی به جهنم تبدیل کند و از سوی دیگر، نیروی موشکی این کشور نیز نشان داده که توانایی هدف قرار دادن هر هدفی در محدوده 3000 کیلومتری خاکهای ایران را دارا است.
این دو عامل ایران را به کابوس ایالاتمتحده تبدیل خواهند کرد.
چه کشورهایی میتوانند درگیر این جنگ باشند؟ کدام کشورها طرفدار ایران و کدام کشورها طرفدار آمریکا میشوند؟
اگر این جنگ رخ دهد تمام منطقه خاورمیانه درگیر آن خواهند بود، زیرا ایران و ایالاتمتحده دو نقطه مقابل هم در سیاست حاکم بر خاورمیانه هستند. کشورهایی چون لبنان، عراق، سوریه و یمن بهطور طبیعی هوادار ایران هستند و کشورهایی چون عربستان، کویت، امارات متحده عربی و بحرین نیز هوادار ایالاتمتحده. اما نکته مهم در این میان موضعگیری کشورهای قدرتمندی است که میتوانند سرنوشت جنگ را تغییر دهند، کشورهایی مانند ترکیه و پاکستان. در صورت تجاوز مجدد ایالاتمتحده به غرب آسیا، این دو کشور قطعاً هوادار ایران خواهند بود زیرا در غیر این صورت، اولاً به ایالاتمتحده اجازه ماجراجویی نظامی مجدد در منطقه را داده و ثانیاً بزرگترین متحد خود یعنی ایران را از دست خواهند داد.
چه پیامدهایی برای کشورهای آن منطقه این درگیری احتمالی خواهد داشت (ازلحاظ سیاسی یا اقتصادی)؟
تنها ساعاتی پس از آغاز درگیری میان ایران و آمریکا، هیچ کشوری در منطقه، قادر به حفظ شکل کنونی خود نخواهد بود.بهطورقطع کشورهای حاشیه خلیجفارس مانند امارات متحده عربی، بحرین و کویت دیگر وجود خارجی نخواهند داشت و رژیم اسرائیل نیز بهطور کامل از نقشه جهان حذف خواهد شد. این رخدادها اقتصاد جهانی را نیز به شکل بسیار زیادی دچار تغییر خواهد کرد. بهطورکلی، تبعات چنین جنگی چنان زیاد و فاجعهبار خواهد بود که ایالاتمتحده را مجبور خواهد کرد تا هرگز دست به چنین اقدامی نزد.