در این راستا خبرگزاری اسپوتنیک با پیرمحمد ملازهی استاد ارشد و کارشناس مسایل افغانستان، پاکستان و هند در خصوص حادثه تروریستی چابهار در تاریخ 6 دسامبر مصاحبه نموده است.
اسپوتنیک: شاهد حمله تروریستی در یکی از خیابان های چابهار بودیم 30 نفر مجروح شدند و چند نفر جان خود را از دست دادند، بر اساس گزارش خبرگزاری ایرنا، گروه انصار الفرقان مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته اند. آیا گروهک انصار الفرقان حمله تروریستی چابهار را انجام داده است؟ گروهک انصار الفرقان چگونه بوجود آمده است؟
ملازهی: انصار الفرقان در واقع بعد از این جند الله تجزیه شد و به گروه های مختلفی تقسیم شد. انصار الفرقان در کوه های صعب العبور استان سیستان بوجود آمده اند. این گروه چند ماه پیش مورد حمله نیروهای ایران قرار گرفت و رهبر آنها جلیل قنبرزهی کشته شد.
این گروه در منطقه چابهار شروع به سو استفاده از جوانان ناراضی در چابهار نمود. در واقع منطقه چابهار به دلیل منطقه آزاد خود دارای دوقطبی شد، این منطقه دارای تجار مرفه از مناطق دیگر و مردمی که زیر خط فقر هستند و حاشیه نشینی بسیار گسترده است. در واقع چابهار بیشترین حاشیه نشین را در کشور دارد. این فضا امکان به گروه ترویستی داد که ادعای مخالفت با حکومت ایران را دارد، داده است.
در واقع این گروه این ادعا را دارد گخ ایران شیعه مذهب است، اهل سنت را نادیده گرفته است و بلوچ ها از حمایت دولتی برخوردار نیست.
این فضای دو قطبی در منطقه فرصت سو استفاده به این گروه را داده است. البته من نشنیدم این گروه، مسئولیت این حمله تروریستی را بر عهده گرفته باشد.
از آنجا در این منطقه تضاد وجود دارد، فرصت این حمله برای تروریست ها وجود دارد. البته گروه جیش العدل نیز از سوی دیگر نیز می تواند این حمله تروریستی را انجام داده باشند. آنها نیز در این منطقه فعال هستند، البته بیشتر در منطقه سرحد فعالیت دارند. همه این ها فرصت حمله تروریستی به این گروهک ها را می دهد.
در واقع آنها قصد داشتند بخش و مقرر فرماندهی چابهار حمله نمایند، زیرا مقر فرماندهی مقر استقرار حکومت ایران است. گویا نیروهای امنیتی جلوی این وانت را گرفته اند تا وارد این فرماندهی نشوند، این بمب در خیابان منفجر شده است که در نتیجه آن چند مسئول نظامی در این فرمانده و رهگذر من جمله زن و کودک صدمه دیده اند.
در حال حال مشکلاتی در منطقه وجود دارد فرصت به گروه های ضد سیستمی امکان سو استفاده را داده است.
اسپوتنیک: آیا گروه انصار الفرقان با اقوام بلوچ از کشور افغانسان یا پاکستان ارتباط دارند و یا مستقل هستند؟
ملازهی: یک واقعیت وجود دارد که گروه هایی که دست به عملیات تروریستی و خشونت می زنند نیاز به احداث پایگاه هایی مطمئن در کشورهای همسایه دارند. شما می دانید که سیستان بلوچستان در پاکستان با ایران دارای مرز 980 کیلومتر مرز مشترک دارد. بلوچستان به سه بخش تقسیم دارد که بخشی متعلق به ایران، پاکستان و در نیمروز افغانستان است.
پاکستان با توجه به مشکلات امنیتی در کشمیر و هند، و در مرزهای دیوران در افغانستان دارد. مرزهای ایران را زیاد کنترل نمی کند، به همین دلیل این فرصت را به گروه های انصار الفرقان و جیش العدل می دهد تا به اصطلاح این گروهها در این مناطق ایجاد به پایگاه هایی دور از دسترس ایران انجام دهند.
معمولا این گروه ها کمتر در افغانستان فعالیت دارند و بیشتر بر روی ایران و پاکستان تمرکز دارد. این گروه های تروریستی بر بلوچستان پاکستان که یک ارتش آزادی بخش دارد که علیه حاکمیت پاکستان فعالیت می کند، بنابراین پاکستان امنیت مرزهایش را به خوبی نمی تواند انجام دهد. پاکستان امنیت در مرزهای خود را اولویت خود قرار نمی دهد. همه چیز را بر عهده ایران قرار دارند،
با توجه به مشکلات مذهبی، اقتصادی، اجتماعی و نوع تبعیضی که بین اهل سنت در این منطقه وجود دارد. این ها فرصت هایی را برای گروه هایی انصار الفرقان ایجاد می کند که علیه ایران فعالیت کنند.
من فکر می کنم پایگاه اصلی آنها در ایران قرار ندارد، گرچه خودشان مدعی هستند که در ایران قرار دارند، این گروه باید در بلوچستان پاکستان قرار دارد در واقع در منطقه ای که دولت مرکزی پاکستان زیاد به امنیت آن توجه خاصی ندارد، در واقع نوعی خلل و حفره امنیتی وجود دارد که باعث می شود گروه انصار الفرقان از آن سو استفاده کند.