به گزارش اسپوتنیک، شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده آمریکا و ژاپن را علیه انصارالله یمن درباره حملات در دریای سرخ بدون اشاره به دلیل اصلی این حملات و حمایتهای واشنگتن از رژیم اسرائیل در بمباران غزه، تصویب کرد. قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد از انصارالله یمن خواسته است حملات به محمولههای تجاری و خطوط کشتیرانی را متوقف کند. این قطعنامه همچنین خواستار آزادی فوری کشتی باری گلکسی لیدر است که اگرچه تحت نظارت شرکت ژاپنی فعالیت میکرد اما فعالیت اصلی آن برای شرکتی اسرائیلی است. این کشتی از ۱۹ نوامبر در اختیار انصارالله یمن است. این قطعنامه خواستار خویشتنداری برای جلوگیری از تشدید تنشها در دریای سرخ و منطقه است و از همه طرفها میخواهد تلاشهای دیپلماتیک برای پایان دادن به بحران شامل حمایت از گفت وگو و روند صلح یمن را تقویت کنند.
دکتر جواد کیانی، پژوهشگر مسائل نظامی و بین الملل درباره این قطعنامه و تبعات بعدی آن برای یمن و دریای سرخ به سوالات خبرگزاری اسپوتنیک پاسخ داد:
- با تصویب این قطعنامه باید در انتظار چه اتفاقاتی باشیم؟
اول باید به این نکته توجه نمود که در عرصه نظام بین الملل مولفه های مختلفی در شکل گیری تحولات سیاسی و بین المللی تاثیرگذار است و لذا نمی توان به طور قطعی در خصوص مسائل پیش رو نظر داد. ولی با این وجود می شود مسیر تحولات را پیش بینی کرد. اینکه با تصویب این قطعنامه باید منتظر چه اتفاقاتی باشیم، می توان گفت که حوادث مربوط به تنگه باب المندب ریشه در تحولات بحران غزه دارد. یعنی اگر نیروهای حماس در غزه در موضع برتری قرار بگیرند و به دستاوردهای قابل قبولی برسند(حتی با فرسایشی نمودن جنگ که به نفع آنهاست) احتمال کم رنگ شدن حوادث دریای سرخ بیشتر خواهد شد. و بالعکس اگر نیروهای رژیم اسرائیل به ادامه کشتار خود در غزه ادامه دهند احتمال اینکه حملات انصارالله در باب المندب بیشتر شود، زیاد است. نکته دیگری که باید به آن توجه نمود این است که روسیه و چین به این قطعنامه رای ممتنع دادند، یعنی اگر قرار بود با تصویب این قطعنامه اتفاقات خاصی در این منطقه بیفتد این کشورها نسبت به این قطعنامه واکنش جدی تری نشان می دادند.
- آيا تغییری در اقدامات فعلی انصارالله یمن بر علیه کشتی های اسرائیلی رخ خواهد داد؟
در واقع باید به پیامی که از طرف سخنگوی انصارالله یمن ارائه شده است توجه نمود. آقای عبدالسلام به ادامه رویکرد این کشور نسبت به مورد هدف قرار دادن کشتی های اسرائیلی یا کشتی های که عازم بندرهای سرزمین اشغالی هستند اشاره کرده است. لذا بعید است این قطعنامه بتواند تغییری در رویکرد انصارالله یمن نسبت به موضوع حمله به کشتی های اسرائیلی در باب المندب داشته باشد. در کنار این موضوع عدم موفقیت آمریکا در ائتلاف سازی بر علیه این کشور باعث شد که نیروهای انصارالله در اهداف خود مصممتر شوند.
- آيا آمریکا و متحدانش اقدام به واکنش های نظامی در دریای سرخ بر علیه یمن خواهند کرد؟
توجه به این موضوع که دریای سرخ به عنوان تنگه استراتژیک برای تجارت جهانی است و هر گونه درگیری نظامی در این تنگه تأثیر مستقیمی بر تبادلات تجاری و نوسانات قیمت در کالاهای اساسی و همچنین صادرات و واردات دارد، لذا احتمال واکنش نظامی گسترده از طرف آمریکا و متحدانش پایین بوده ولی امکان درگیری های پراکنده دور از ذهن نیست.
- این محدوده از دریای سرخ تا چه اندازه درگیر اتفاقات نظامی خواهد بود؟
پاسخ این سوال را بهتر است در جواب سوال قبلی جستجو کرد. با این توضیح که در عرصه نظام بین الملل، هر کنشی از طرف بازیگران بین المللی با محاسبه هزینه و فایده است. یعنی قبل از هر گونه اقدام نظامی در دریای سرخ از طرف آمریکا و متحدانش، هزینه و فایده آن را محاسبه نموده و بعد اقدام به پیاده سازی آن می نمایند که در حال حاضر هزینه اقدام نظامی برای این کشورها می تواند بیشتر از فایده یا سود آن باشد که در کنار این موضوع واکنش سایر قدرتهای بین المللی مثل چین و روسیه نیز نسبت به هر گونه اقدام نظامی که بخواهد تجارت این کشورها را در دریای سرخ به مخاطره بیاندازد منفی خواهد بود.