به گزارش اسپوتنیک، احسان تقوایی کارشناس مسائل روسیه در خصوص سفر رئیس جمهور ایران به روسیه گفت، همکاریهای دو کشور طی سالهای اخیر روندی مثبتی داشته و عمدتا از بحران سوریه به بعد گسترش چشمگیری یافت. سفر فعلی را می توان در راستای تقویت ستونهای روابط ایران و روسیه ارزیابی کنیم. این سفر قطعا با اهداف و جنبه های مختلفی صورت گرفته است، اما کلیدی ترین موضوعاتی که در این سفر مطرح خواهد شد حول محور گسترش همکاریهای اقتصادی بین دو کشور و همچنین موضوعات منطقه ای و بین المللی منجمله مسئله فلسطین و اسرائیل خواهد بود. وی افزود، آنچه از بیانیه کرملین دریافتیم گویای تمرکز اصلی سران ایران و روسیه حول دو موضوع اشاره شده است.
تقوایی در ادامه گفت، در خصوص گسترش همکاریهای اقتصادی دو کشور با وجود مواضع اعلامی دو طرف مبنی بر تلاش برای گسترش پیوندهای اقتصادی باید گفت که این مناسبات همچنان در سطح بالایی قرار ندارد و آمار نیز گویای این مسئله است. بعبارتی، علی رغم تحلیل ها و گمانه زنی ها در سطح کارشناسان و رسانه مبنی بر پیوندهایی از قبیل اتحادهای استراتژیک میان دو طرف، اما طبق آمار و داده ها تعاملات میان طرفین در این سطح نیست، اگرچه تاکید می کنم بسیار بهتر از گذشته است.
وی این علت این امر را اضافه شدن تحریم های غرب بر علیه روسیه دانست و از سویی اهمیت سالها تجربه ایران در دور زدن تحریم ها و ضرورت یافتن بازارهای جدید از سوی روسیه برای صادرات کالاهای روسی و تامین نیازمندیهای خود توجه این کشور را بیشتر به سوی ایران جلب کرد. در حال حاضر آمار تبادلات اقتصادی ایران و روسیه در حدود چهار میلیارد دلار است که با اهداف ارائه شده ۴۰ میلیارد دلاری که از سوی دو کور مطرح شده بود و در تلاش برای عملیاتی کردن آن هستند فاصله قابل توجهی دارد و مستلزم تلاش زیادی از سوی دو طرف است. به این منظور دو کشور باید محدودیت های ساختاری موجود را مرتفع سازند.
این کارشناس مسائل روسیه درباره مسائل منطقه ای افزود، سفر رئیس جمهور ایران به مسکو دقیقا یک روز پس از سفر آقای پوتین به عربستان و امارات متحده و دیدار وی با مقامات این دو کشور شیخ نشین و گفتگو در زمینه اپک پلاس و مسائل اقتصادی و منطقه ای انجام گرفت. بنابراین، به صورت دقیق تری می توان مواضع این کشورها در خصوص بحران کنونی در سرزمین های اشغالی را ترسیم کرد. بدون تردید با توجه به تلطیف فضای سیاسی میان تهران و دو کشور امارات و عربستان، روسها راحت تر می توانند رویکرد کشورهای منطقه در ارتباط با تحولات فلسطین را ترسیم نموده و یک همگرایی حول این موضوع بدست بیاورند.
تقوایی گفت، گفتگوی ولادیمیر پوتین با مقامات سعودی و اماراتی از یک سو و دعوت از رئیس جمهور ایران برای سفر به مسکو از سوی دیگر نشان گر این موضوع است که روسها قصد دارند با وجود تلاش غربیها برای منزوی کردن روسیه که بعد از مناقشات اوکراین -روسیه صورت گرفت، همچنان نقش محوری خود در حل و فصل مسائل منطقه ای به اثبات برسانند.
وی در پایان گفت، موضوعاتی که در این گفتگو به آن اشاره شد در واقع موضوعات اعلامی در ارتباط با دیدار سران دو کشور است وبدون شک مسائل دیگری هم مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. معتقدم بحثهایی از قبیل موضوع اوکراین و همکاری های نظامی ایران و روسیه در این سفر مطرح خواهد شد. همچنین مدتهاست که بحث کمکهای پهبادی ایران به روسیه و استفاده آنها از این پهبادها در جبهه اوکراین بعلاوه اخبار جدیدی که از فروش موشکهای بالستیک کوتاه برد ایران به روسیه مطرح شده و از سویی، طبیعتا طرف ایرانی نیز انتظار دارد که در زمینه خرید تجهیزات جنگنده های نظامی مثل سوخو ۳۵ و میگ ۲۸ نظر کرملین را جلب نماید. به هر حال، شاید چنین موضوعی قبلا در مناسبات ایران و روسیه دور از ذهن بود، اما تحولات اوکراین باعث شد که اکنون دست کم در اخبار به این باور رسیده باشیم که این توافق شکل گرفته، هرچند با توجه به سوابق تاریخی موجود تا هر موضوعی صد در صد تحقق پیدا نکند ما نمی توانیم اطمینان کامل داشته باشیم.