به گزارش اسپوتنیک، الچین امیربکوف نماینده رئیس جمهور آذربایجان در ماموریت های ویژه گفت: انتظار حل همه مشکلات بین ارامنه قره باغ و آذربایجان در یک جلسه دشوار است.
هیئت ارامنه قره باغ شهر یولاخ آذربایجان را ترک کرده که مذاکرات با هیئت جمهوری آذربایجان در آنجا انجام شد. در جریان مذاکرات، مسائل مربوط به پیوستن مجدد ارامنه قره باغ به آذربایجان مورد بحث و بررسی قرار گرفت. این دیدار یک روز پس از توافقات آتش بس در قره باغ انجام شد.
پیش از این روز پنجشنبه در شهر یولاخ آذربایجان در 100 کیلومتری شمال شرق استپاانکرت نشست هیئت آذربایجانی با نمایندگان ارامنه قره باغ پایان یافت. در جریان مذاکرات، مسائل مربوط به ادغام مجدد ارامنه ساکن این منطقه در کشور واحد آذربایجان مورد بحث و بررسی قرار گرفت. بابائیان خاطرنشان کرد که جمعیت ارمنی قره باغ با آتش بس با باکو موافقت کردند، اما هنوز باید شرایط را مشخص کرد. وی خاطرنشان کرد: ما برای توقف درگیری های مسلحانه توافق داریم، اما منتظر توافق نهایی هستیم، مذاکرات ادامه دارد.
امیربکوف به اسکای نیوز عربی گفت: "من معتقدم که مذاکرات امروز در یولاخ اولین دیدار از بسیاری از دیدارهای آتی است. نباید انتظار داشت که همه مشکلات بین ارامنه قره باغ و آذربایجان در یک جلسه حل شود."
پیشتر حکمت حاجی اف دستیار رئیس جمهور آذربایجان در امور سیاست خارجی گفته بود که باکو طرفدار عادی سازی روابط با ارمنستان است و هدفش پیوستن مسالمت آمیز ارامنه قره باغ به آذربایجان است.
روز 19 سپتامبر، وزارت دفاع آذربایجان از اجرای "اقدامات ضد تروریستی محدود" برای بازگرداندن نظم مبتنی قانون اساسی در قره باغ خبر داد. باکو اعلام کرد که مواضع نیروهای مسلح ارمنستان را از کار میاندازند، اما به افراد غیرنظامی و زیرساختها حمله نمیکنند. در ایروان به نوبه خود تأکید کردند که ارتش ارمنستان درقره باغ هیچ واحد نظامی یا تجهیزاتی در قره باغ ندارد.
متعاقباً وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که آذربایجان و نمایندگان استپانکرت بر سر توقف کامل درگیری ها به توافق رسیده اند.
نیروهای حافظ صلح روسیه تاکنون پنج هزار نفر را از سه منطقه در قره باغ تخلیه کرده اند.
قره باغ کوهستانی – منطقه ای در ماورای قفقاز است که مدتهاست عامل اختلاف مرزی بین آذربایجان و ارمنستان می باشد.
غالب ساکنین این منطقه ارامنه می باشند.
غالب ساکنین این منطقه ارامنه می باشند.
در سال 1923 این منطقه عنوان استان خودمختار را در ترکیب جمهوری آذربایجان شوروی دریافت نمود. در سال 1988 جنبش الحاق به ارمنستان در قره باغ کوهستانی آغاز شد. در 2 سپتامبر 1991 استقلال آن از آذربایجان اعلام و نام آن به جمهوری قره باغ کوهستانی تغییر کرد. بین سالهای 1994-1992 آذربایجان تلاش کرد تا این جمهوری خود خوانده را تحت تسلط خود در بیاورد. این امر یک عملیات نظامی تمام عیار بود که در جریان آن تا 30 هزار نفر جان خود را از دست دادند.
در سال 1994 طرفین در مورد آتش بس توافق کردند، اما جایگاه این جمهوری مشخص نشد. در اواخر سپتامبر 2020 عملیات نظامی در قره باغ کوهستانی از سر گرفته شد. در شب 9 نوامبر آذربایجان و ارمنستان تحت حمایت مسکو در خصوص باقی ماندن در مواضع گرفته شده خود و توقف کامل درگیری و نیز تبادل اسرا و اجساد جانباختگان به توافق رسیدند. نیروهای حافظ صلح روسیه در این منطقه و از جمله در گذرگاه لاچین مستقر شدند.
سال گذشته باکو و ایروان با میانجیگری فدراسیون روسیه، ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا بحث در مورد آینده توافق صلح را آغاز نمودند. در اواخر ماه می امسال نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان اعلام کرد که ایروان آماده به رسمیت شناختن تمامیت ارضی آذربایجان در چارچوب مرزهای دوران شوروی می باشد، یعنی تعلق قره باغ کوهستانی به آذربایجان. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور فدراسیون روسیه در ماه سپتامبر به این نکته اشاره کرد که مقامات ارمنستان در عمل حاکمیت آذربایجان بر قره باغ را به رسمیت شناخته اند. به گفته الهام علیف رئیس جمهور آذربایجان، اگر ارمنستان موضع خود را تغییر ندهد، باکو و ایروان می توانند قرارداد صلح را تا پایان سال به امضا برسانند.