به گزارش اسپوتنیک، موضوع اجلاس به سوی یک سازمان ایمن است یعنی به سوی یک سازمان همکاری شانگهای امن. نشست سران سازمان همکاری شانگهای با پیوستن ایران به گروه مورد حمایت پکن به عنوان عضو کامل سازمان در نظر گرفته شده است. همچنین، کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای طی اجلاس سران، یادداشتی را برای پیوستن بلاروس به این سازمان رسمی خواهند کرد.
مودی، نخست وزیر هند از الحاق ایران به سازمان همکاری شانگهای استقبال نمود. تفاهم نامه الحاق بلاروس به سازمان همکاری شانگهایبه امضا رسید.
وی در ادامه افزود:
«تروریسم تهدیدی برای صلح منطقه ای و جهانی است. ما باید با تروریسم مبارزه کنیم. حمایت بشردوستانه، دولت باثبات و فراگیر، قاچاق مواد مخدر و حمایت از حقوق اقلیت ها و زنان در افغانستان از موضوعاتی است که باید به آن ها توجه شود».
شی جین پینگ خواستار مقابله با تلاشهایی شد که منجر به جنگ سرد خواهند شد.
شی جین پینگ در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای بر لزوم مقابله با انقلاب های رنگی و مداخله از خارج در امور سایر کشورها تاکید کرد.
وی در ادامه افزود: "حفظ یک مسیر صلح آمیز، تقویت همبستگی و اعتماد متقابل، تلاش برای همکاری، احترام به منافع اساسی ضروری است.
ایجاد یک سیاست بلندمدت مبتنی بر منافع مردم خود ضروری است. باید در مقابل تلاشها از خارج برای تحریک جنگ سرد جدید، ایجاد تقابل بلوکی و برانگیختن انقلابهای نارنجی مقاومت کنیم".
وی به حل و فصل سیاسی و تعامل فراخواند و گفت که مبارزه بیرحمانه با "سه نیروی شر" ضروری است ما با حمایتگرایی و تحریمهای یکجانبه مخالفیم.
رئیس جمهور قرقیزستان صدیر جباروف در این خصوص گفت: "گسترش سازمان همکاری شانگهای تایید کننده علاقه جامعه بین المللی است و کاملا قابل درک است. فعالیت های سازمان همکاری شانگهای باید بر نتایج معین و مشخص متمرکز شود".
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه از کشورهای سازمان همکاری شانگهای برای حمایت در حفاظت از نظم قانون اساسی فدراسیون روسیه در جریان شورش مسلحانه تشکر کرد.
وی در ادامه گفت: "برای مدت طولانی، در نزدیکی مرزهای فدراسیون روسیه از سوی اوکراین اقدامات ضد روسیه انجام می شود و از ایدئولوژی نئونازی حمایت می شود تا مانع از توسعه و پیشرفت فدراسیون روسیه بشوند. جنگ ترکیبی علیه فدراسیون روسیه جریان دارد".
رحمان رئیس جمهور تاجیکستان پیوستن ایران به سازمان همکاری شانگهای را تبریک گفت و از لزوم تدوین استراتژی برای گسترش سازمان همکاری شانگهای در میان مدت خبر داد.
لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس انتظار دارد که با حمایت کشورهای سازمان همکاری شانگهای، بلاروس در آینده نزدیک به عضویت کامل این سازمان در آید.
وی گفت: "بلاروس از ابتکار ایجاد بانک توسعه سازمان همکاری شانگهای حمایت می کند".
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران در این خصوص گفت: "مزایای عضویت ایران در شانگهای ماندگار است.
مزایای عضویت رسمی ایران در سازمان شانگهای در تاریخ ماندگار خواهد شد. ایران بر این باور است که شانگهای از جایگاه ممتازی در ارتقای روند توسعه همکاری های سیاسی، امنیتی و اقتصادی برخوردار است. امنیت امری درون زا و دستاوردی جمعی است. امنیت منطقهای از خواست ملتها آغاز شده و با اراده دولت قوام مییابد".
نخستوزیر پاکستان اظهار داشت که سازمان شانگهای میتواند تأثیری در زمینه صلح و امنیت و ثبات داشته باشد.
شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان درباره الحاق کامل ایران گفت: «به رئیسی ریاستجمهوری ایران الحاق به سازمان شانگهای را تبریک میگویم. ما واقعاً در دوران بسیار حساسی قرار داریم و دنیا شاهد تحولات بسیار عظیمی در حوزه اقتصادی و امنیتی و اجتماعی است. سازمان شانگهای میتواند تأثیری در زمینه صلح و امنیت و ثبات داشته باشد و ارزش شانگهای امروز بیشتر است».