گزارش و تحلیل

آیا پایان اسرائیل فرا رسیده؟

شرایط بحرانی در اسرائیل
Sputnik
با شروع اعتراضات در اسرائیل، در ۱۲ هفته گذشته و گسترش روز افزون آن که به دلیل اعتراض به طرح قانون اصلاحات قضایی نخست وزیر رژیم صهیونیستی، نتانیاهو، صورت گرفته، روند این اعتراضات شعله ور شده و به درگیری نتانیاهو با نظامیان و دستگاه‌های امنیتی این رژیم رسیده است که از آن به عنوان جنگ قدرت یاد می‌شود، در این جنگ قدرت وزیر دفاع رژیم صهیونیستی، گالانت از مقام خود برکنار شد تا آتش اعتراضات فرونکشد.
آقای دکتر سید هادی سید افقهی کارشناس سیاسی ارشد غرب آسیا و خاورمیانه و دیپلمات سابق در این زمینه به خبرنگار اسپوتنیک در تهران گفت:
من بر این باورم که شرایط فعلی به اقرار خود صهیونیست ‌ها شرایط بسیار بحرانی است، شرایطی که از بدو تاسیس رژیم منحوس صهیونیستی تا به امروز اسرائیل چنین بحران جدی و شکاف عمیقی را تجربه نکرده بود.
بنابراین، این موضوع از مسئله های بنیادین است و نتانیاهو در تلاش است تا زیرساخت های بنیادین کیان را تغییر دهد بسیاری متوجه خطر و حساسیت این اقدام شدند و بر علیه او برخاستند حتی از درون حزب نتانیاهو عده ‌ای تهدید به استعفا و یا اخراج نتانیاهو کرده‌ اند اینکه تا چه اندازه اقلیت و اکثریت در این حزب موافق این موضوع باشند بحث دیگری است، اما اصل کلام این است که مسئله جدی تر از آن است که بگوییم بر سر نتایج انتخابات بحث ایجاد شده یا انحلال کابینت اتفاق افتاده در واقع من به عنوان کارشناس ۴۰ساله تحولات منطقه تا کنون مشاهده نکرده بودم که صهیونیست ها و شهرک نشین ها تا این حد دچار دوقطبی شوند.
دعوای لفظی بایدن و نخست وزیر اسرائیل
کارشناس سیاسی غرب آسیا ضمن تاکید بر تهدیدات وارد بر نتانیاهو بیان کرد:
در واقع نتانیاهو از موضع خود عقب نشینی نکرد بلکه بن گویر او را تهدید کرد و در نهایت نتانیاهو مدتی اصلاحات را به تعویق انداخت تا هم بتواند خیابانها را آرام کند و هم بتواند جلوی خشمگینی طرفداران خود را بگیرد که عقب نشینی نکرده.
آقای دکتر سید هادی سید افقهی مطالبه های تظاهرکنندگان در اسرائیل را به دو دسته تقسیم کرد و اظهار داشت:
یکی از مطالبه های تظاهرکنندگان، گالانت است، گالانت با اینکه عضو راست افراطی کابینه نتانیاهو محسوب می‌شد موضع‌ گیری کرد و احساس خطر را نشان داد که اصل کیان در خطر است و دیگر بحث اختلافات سیاسی مطرح نیست در حقیقت گالانت بر علیه نتانیاهو اعلان جنگ کرد و نتانیاهو نیز زبانا او را برکنار کرد اما گالانت اعلام کرده که هیچ ابلاغ مکتوبی به دست او نرسیده.
هدف دیگر تظاهرکنندگان تغییرات اساسی در اصل کیان است، اینکه نتانیاهو از این پس هوس نکند با صرف داشتن اکثریت در کینست بخواهد قوانین را به نفع خود از قوه قضاییه به قوه مقننه و مجریه منتقل کند و بتواند مصونیت حقوقی، قضایی و دیپلماتیک برای خود ایجاد کند.
بنابراین دو موضوع اساسی بازگشت گالانت به کابینه و تدوین قانون اساسی از اصلی ترین خواسته های تظاهرکنندگان است، تاکنون کیان رژیم صهیونیستی با ارزش های قانونی اداره می‌شده نه یک قانون اساسی مدون.
بنابراین من بر این باورم که آن اراده خلل ناپذیر نتانیاهو ترک برداشته اما به طور کامل نشکسته، اکنون نتانیاهو مدیریتی اتخاذ کرده و در تلاش است تا توازن را میان طرفداران و مخالفین خود حفظ کند تا معادله اصلی به هم نخورد اما طرف مقابل بر این باورند که اکنون که نتانیاهو را از درخت غرور پایین کشیده اند، وقت آن است که ضربه نهایی و مهلک را وارد کنند.
آقای دکتر سید هادی سید افقهی شرایط داخلی و خارجی برای رژیم صهیونیستی را موثر در مطالبات معترضین دانست و تصریح کرد:
موضوع اول شرایط داخلی است اینکه آیا مخالفینی که توانسته اند نتانیاهو را از به اصطلاح درخت غرور پایین بیاورند تا پایان ماجرا ادامه خواهند داد؟
اساساً این موضوع به مصلحت آنها است؟
آیا اکنون که در این شرایط بحرانی هستند زمان درست تدوین قانون اساسی است و پارلمان باید منحل شود؟
این موضوعات اکنون در محافل آکادمیک سیاسی در سطح بالای اسرائیل مطرح می شود، برخی از عقلای قوم که اگر بین آنها عاقلی وجود داشته باشد بر این باورند که اکنون وقت مناسبی برای این موضوع نیست.
شرایط خارجی اما خطرناک تر است، هم آمریکایی ‌ها و هم اروپایی ها به شدت بر این باورند که هرچه زودتر باید این آتش درون اسرائیل خاموش شود.
من بر این باورم بخشی از دلایلی که باعث شد نتانیاهو عقب نشینی کند فشار بیرون بود، آمریکایی ‌ها به صراحت هشدار دادند که هفتاد سال سرمایه گذاری انجام شده تا این غده سرطانی را در جهان اسلام نگه داریم و اکنون آنها به سادگی در درون خود در نزاع و در حال نابودی یکدیگر هستند.
این موضع آمریکایی‌ ها صرفاً به خاطر خود اسرائیل نیست بلکه به دلیل منافع آنها در منطقه است، وزنه تعادل بخش و اهرم فشار برای تقویت نفوذ و دوشیدن اعراب و مقابله با ایران اسرائیل است، درواقع اسرائیل اکنون در داخل آمریکا برای آنها یک معضل شده حتی یهودی های متعصب صهیونیستی و لابی های قدرتمند صهیونیستی در درون آمریکا از اقدامات نتانیاهو به صدا درآمده اند، به نظر آنها نتانیاهو اکنون دیگر یک خطر برای کیان غاصب است.
وزیر دفاع اسبق اسرائیل: احیای روابط ایران و عربستان شکستی برای سیاست خارجی اسرائیل است
وی تاکید کرد:
این دلایل درونی و بیرونی بعید است اجازه دهد که اکنون رژیم صهیونیستی به سمت قانون گذاری و یا تعطیلی موسسات مدنی برود فعلاً وضع رژیم صهیونیستی به شدت پیچیده و مهلک است و مشخص نیست که آیا افرادی که ضربه اولیه را به نتانیاهو زدند تا پایان ماجرا و نابودی پیش خواهند رفت یا متوقف می شوند.
آقای دکتر سید هادی سید افقهی ضمن تاکید بر ضرر بزرگ رژیم صهیونیستی از بهبود روابط میان ایران و کشورهای عربی اظهار داشت:
دو خبر اکنون در رسانه ها به شدت مورد بررسی قرار میگیرد، موضوع اول بحث به تعلیق درآوردن توافق تسلیحاتی میان اسرائیل و امارات متحده عربی است و موضوع بعدی امتناع عربستان از ارائه روادید به یک هیئت اسرائیلی برای ورود به عربستان سعودی بود، این دو موضوع به شدت مورد بحث قرار گرفت اما ورای اینکه این خبر صحیح باشد یا خیر نفس اینکه ایران با کشورهای عربی به ویژه آن دسته از کشورهای متخاصم با ایران روابط خود را برقرار کند به شدت به ضرر رژیم صهیونیستی است چرا که آنها سودای ایجاد یک ناتوی عربی_عبری را در سر می‌پروراندند.
جمهوری اسلامی ایران با کشورهای عربی سه سطح رابطه دارد، یک نوع روابط عالی مانند روابط با سوریه، عراق، قطر و عمان، یک نوع روابط نیز عادی اما سرد است مانند روابط با امارات و کویت و نوع دیگر روابط خصومت آمیز است درست است ما اکنون با عربستان توافق امضا کردیم اما هنوز رسما روابط دیپلماتیک برقرار نشده و تبادل سفرا انجام نشده، بحرین و مصر نیز مشابه هستند و بحرین اکنون سوار واگن عربستان شده و در حال آشتی با ایران است.
بنت پس از بهبود روابط میان ایران و عربستان اعلام کرد که روزی سودای ائتلاف با عربستان علیه ایران را در سر می پروراندند و اکنون عربستان سعودی را در کنار ایران مقابل خود می بینند بنابراین بدون شک مصالحه ما با سعودی ها علاوه بر اینکه به نفع دو کشور است، به نفع دو منطقه نیز می باشد و قطعاً به ضرر رژیم صهیونیستی است.
عربستان اکنون متوجه شد که باید از یمن خارج شود تا بیش از این توسط آمریکایی ها، اروپایی ها و رژیم صهیونیستی دوشیده نشود.
بحث و گفتگو