گزارش و تحلیل

نسل کشی آمریکا در ایران

مدیرعامل و عضو هیئت‌ مدیره انجمن تالاسمی ایران اهیرا اعلام کرد: در تحریم‌ های ظالمانه علیه ایران و عدم امکان واردات داروهای بیماران تالاسمی، ممکن بود یک نسل‌کشی در بیماران تالاسمی اتفاق افتد، باید توجه کرد که 8 هزار بیمار تالاسمی به دلیل تحریم‌ ها آسیب دیدند و فوتی‌های زیادی هم داشتیم.
Sputnik
یونس عرب، مدیرعامل و عضو هیئت‌ مدیره انجمن تالاسمی ایران اهیرا اعلام کرد: در تحریم‌ های ظالمانه علیه ایران و عدم امکان واردات داروهای بیماران تالاسمی، ممکن بود یک نسل‌کشی در بیماران تالاسمی اتفاق افتد، باید توجه کرد که 8 هزار بیمار تالاسمی به دلیل تحریم‌ ها آسیب دیدند و فوتی‌های زیادی هم داشتیم.
در سال ۱۳۹۷ حدود ۷۰ بیمار تالاسمی فوت کردند، در سال ۱۳۹۸ حدود ۹۰‌، در سال ۱۳۹۹ حدود ۱۴۰ بیمار و در سال گذشته هم ۱۸۰ بیمار فوت کردند. امسال هم پیش‌بینی می‌کنیم که تا ۲۲۰ بیمار فوت کنند که ناشی از اثر تحریم‌ها بر تامین داروهای بیماران تالاسمی است. این نشان می‌دهد که سرعت مرگ‌ومیر در جامعه تالاسمی افزایش یافته که اگر تحریم‌ها تداوم یابد و جامعه بین‌الملل در زمینه تحریم دارو و... فکری نکنند، وضعیت برای سال آینده از این هم نگران‌کننده‌تر می‌شود.
این در حالی است که بیماران پروانه ای نیز دچار مشکلات واردات پانسمان های خود هستند و دیگر بیماری های مزمن و صعب العلاج هم آسیب های قابل توجهی را از تحریم‌ های ایالات متحده آمریکا علیه ایران متحمل شدند.
آقای دکتر کیانوش جهانپور، رئیس سابق مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران و سخنگوی سابق سازمان غذا و داروی این کشور در این زمینه به خبرنگار اسپوتنیک در تهران گفت:
اثرات منفی و پیامد های منفی تحریم ‌ها برای صرفاً بیماران تالاسمی نیست، اگرچه تالاسمی نیز به عنوان یک گروه بیماران خاص، با توجه به مزمن بودن بیماری و نیاز مداوم و مستمر به دارو و ملزومات پزشکی قاعدتاً از این آسیب ها در امان نیستند اما می‌توان عنوان کرد همه بیماران خاص و صعب العلاج به طور جدی در مقابل تحریم ها و فشارهایی که جهت تهیه دارو، ملزومات پزشکی و نیازهای درمانی آن ها به وجود آمده آسیب پذیر بودند.
به رغم همه تلاش ‌هایی که در داخل کشور از مسیر استفاده از توان حداکثری و ظرفیت داخلی و استفاده از ظرفیت های دیگر بین‌المللی انجام شده به هر شکل نمی توان انکار کرد که هر از گاهی این فراز و فرود ها و محدودیت ها و تحریم‌ هایی که علیه مردم ایران بوده به طور خاص این بیماران را مورد هدف و آسیب قرار داده.
گزارش و تحلیل
بمب کثیف اوکراین بیشتر از صدام حسین جان مردم را خواهد گرفت
وی تاکید کرد:
در مورد بیماران تالاسمی طبیعتابرخی اقلام یا مواد اولیه مورد نیاز برای دارو های آنها با تأخیر به دلیل تحریم ها و تحریم های مالی بین المللی به دست آنها می رسد قاعدتاً بیماری که به طور مستمر نیاز به دریافت دارو، ملزومات و تجهیزات پزشکی دارد در آن مدت زمان که این تاخیر ها ایجاد می شود آسیب می بیند؛ شاید به طور دقیق باید مطالعه جامعی صورت بگیرد که هر بیماری خاص به دلیل تحریم‌ ها چه میزان آسیب را پذیرا بوده، اما بی تردید نمی توان اصل موضوع که آسیب های به وجود آمده به واسطه تحریم ها برای بیماران خاص است را انکار کرد و مسئولیت آن نیز به طور مشخص متوجه دولت ایالات متحده و همپیمانانی است که در این مسیر آمریکا را در تحریم مردم ایران همراهی کردند.
سخنگوی سابق سازمان غذا و داروی جمهوری اسلامی ایران همچنین بیان کرد:
با تلاش هایی که در سالهای گذشته در کشور انجام شده و توسعه دانش بنیان صنعت داروسازی در ایران خوشبختانه اقلام زیادی را که می‌توان گفت عمده اقلام مورد نیاز دارویی است، در داخل کشور تهیه می کنیم.
اما قطعاً تهیه همان دارو ها نیز ممکن است نیاز به یک ماده موثر یا ماده اولیه خارجی داشته باشد، قاعدتا هیچ کشوری حتی اگر همه دارو های مورد نیاز خود را نیز تولید کند، تولید کننده همه مواد اولیه در تمام اقلام دارویی نیست.
طبیعتاً در تهیه ی آنها حتی اگر فناوری تولید دارو در داخل را داشته باشیم تحریم ‌ها اعم از تحریم مستقیم شرکت های دارویی یا تحریم های بانکی و تحریم های ثانویه تاثیر گذار بوده و گاها مشاهده می کنیم در اقلام مورد نیاز بیماران خاص و نادر شاهد تاخیر ورود مواد اولیه یا تغییر ورود دارو هستیم و این تاخیر تاثیر گذار خواهد بود؛ در برخی موارد مانند بیماران پروانه ای یا برخی بیماران متابولیک که تولید کننده داروهای آنها در دنیا انحصاری است این موضوع نمود بیشتری دارد، در مورد پانسمان بیماران پروانه‌ای که انحصاری در سوئد تولید می شود مشاهده کردیم که شرکت تولید کننده در راستای تحریم های آمریکا چندین سال است که از عرضه مستقیم آن به ایران امتناع کرده و تامین آنها عملاً با برخی واسطه های بین المللی صورت می گیرد.
رئیس سابق مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران ضمن تاکید بر تاثیر تحریم های ایالات متحده آمریکا بر بیماران خاص در ایران اظهار داشت:
بیشترین، آسیب پذیر ترین و بالاترین آمار قربانیان در گروه ‌های اطفال مادران باردار و بیماری‌ های مزمن مشاهده می شود، در این گروه سنی به ویژه با توجه به نیاز به اقلام خاصی که ممکن است انحصاری باشد بسیار آسیب پذیر بودیم و بیشترین آسیب بر اثر تحریم های دارویی به ترتیب در کودکان، مادران باردار و شپس بیماران مزمن و خاص به وجود می آید.
وی افزود:
همه تلاش ها در دنیا به این سمت است که عنصر سیاست از عنصر سلامت جدا شود اما متاسفانه با توجه به اینکه موضوع سلامت می‌تواند به عنوان یک ابزار فشار بر دولت های مختلف استفاده شود برخورد دولت ها از جمله ایالات متحده آمریکا با این موضوع برخورد سیاسی بوده و ما مکرر در همه سال ‌های اخیر چه در مورد ایران و چه در مورد سایر کشورهایی که ممکن است گاها با تحریم ‌های بین‌المللی مواجه شده باشند شاهد رفتار سیاسی و فشارهای زیادی از طریق اعمال محدودیت ها در حوزه سلامت، دارو، غذا و تجهیزات پزشکی هستیم.
آخرین نمونه ‌های آن را در کرونا مشاهده کردیم که در اقلامی که مورد نیاز کشورها بود از جمله کیت تشخیصی یا واکسن و داروهای مختلف فشار زیادی به صورت غیرمستقیم و مستقیم از طریق دولت ایالات متحده آمریکا و هم ‌پیمانان آنها بر ایران وارد شد.
این پیام روشن است که سیاست باید از سلامت جدا شود.
بحث و گفتگو