گزارش و تحلیل

دلایل جدید اروپا برای تحریم های بیشتر علیه ایران

در مجله رسمی اتحادیه اروپا، که مقررات مربوطه را روز دوشنبه منتشر کرد، آمده است که اتحادیه اروپا 11 شخص حقیقی و 4 شخص حقوقی ایران از جمله پلیس امنیت اخلاق ایران را که به گفته اتحادیه اروپا مسئول سرکوب در این کشور هستند، تحریم کرده است.
Sputnik
علاوه بر این، اتحادیه اروپا قصد دارد به دنبال "جستجوی شواهد عینی برای متهم کردن ایران به ارسال پهپاد و موشک به روسیه برای جنگ در اوکراین" است.
جوزپ بورل و تعدادی از وزرای خارجه اروپا این موضوع را عنوان کردند. وزارت امور خارجه ایران نیز به نوبه خود این تصمیم را نقض قوانین بین المللی، مداخله در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران دانست و قول داد به تحریم های اعمال شده اتحادیه اروپا پاسخ خواهد داد.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، گفت که تهران به زودی تدابیر تلافی جویانه را به دلیل تحریم های جدید اتحادیه اروپا اعمال خواهد کرد.
اما ایران چه پاسخی به تحریم های اروپا خواهد داد و آیا این تحریم ها تاثیری در روند توافق هسته ای خواهد داشت؟ توافقی که هنوز درخصوص آن تصمیم گیری نهایی نشده است؟ آیا اروپا در ادامه سیاست های ضد روسی خود با تحریم ایران به دنبال بستن راه های اتحاد چین، روسیه و ایران است؟
دکتر فواد ایزدی کارشناس مسائل آمریکا ، عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان و دانشکده حقوق و علوم سیاسی (وابسته) دانشگاه تهران در گفتگو با اسپوتنیک به این سوالات پاسخ می دهد:
اتحادیه اروپا مخصوصا کشورهایی مثل انگلیس و فرانسه و آلمان، سابقه ی سیاهی علیه مردم ایران دارند. این کشورها با تجهیز صدام در جنگ ایران و عراق از صدام حمایت کردند. اسناد مربوط به تحویل سلاح های شیمیایی ، جت های جنگنده و تسلیحاتی که به عراقی ها داده اند، موجود است. سابقه این کشورها در قبال ایران سابقه سیاهی است. سیاست های این کشورها منجر به کشته شدن ده ها هزار ایرانی شده است. کارهای الان آنها جدید نیست و این در ادامه همان سیاست های خصمانه گذشته است. ایران هم بر اساس وضعیت موجود سیاست خودش را تنظیم می کند و اگر تحریمی از طرف اتحادیه اروپا اعمال شود، ایران هم پاسخ خواهد داد.
نکته مهمی که اروپایی ها باید متوجه می شدند اما بی توجه از آن عبور می کنند این است که ادامه دادن و بیعت کردن با سیاست های آمریکا علیه ایران به نفع اروپایی ها نیست. اروپایی ها هنوز دچار این اشتباه راهبردی هستند.
پاسخ های ایران به اتحادیه اروپا می تواند متفاوت باشد. پاسخ های در سطح دیپلماتیک بر اساس تعرضی که از طرف مقابل می شود و پاسخ های غیر دیپلماتیکی هم هست که در مصاحبه های اینچنینی قابل ذکر نیستند.
چهره واقعی غرب در این مدت راحت تر مشخص شده است. باید یادتان باشد که رئیس جمهور فرانسه درخواست میانجیگری ایران را در درگیری اوکراین داشت. لفاظی های اینچنینی در گذشته بوده اما بیشتر جنبه عملیات روانی داشته و چهره واقعی آنها الان مشخص تر است.
غربی ها سالهاست که توانمندی خود را در حوزه سیاست خارجی از دست داده اند. عوامل متعدد از جمله لابی های اسرائیل مانع از تصمیم گیری درست اروپایی ها می شود. درواقع سیاست خصمانه آنها بود که چین، روسیه و ایران را به هم نزدیک تر کرده است و البته این به نفع غرب نیست.
بحث و گفتگو