به گزارش اسپوتنیک به نقل از تسنیم، بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، روز دوشنبه اظهار کرد: این سانتریفیوژها تاسیسات پیشرفته ای هستند... این دستور مطابق با اجرای قانون اقدام راهبردی برای رفع تحریم ها و حفظ منافع ایران و همچنین برای دستیابی به غنی سازی (اورانیوم) تا ۱۹۰۰۰۰ سو انجام می شود.
سو(SWU) یک واحد کار جداسازی ایزوتوپی است که کارایی سانتریفیوژها را برای غنیسازی مواد هستهای نشان میدهد. برای تولید سوخت هسته ای غنی شده، به ویژه برای مقاصد نظامی، رسیدن به سطح ۱۹۰۰۰۰ سو کافی است.
در سال ۲۰۱۵، بریتانیا، آلمان، چین، روسیه، ایالات متحده، فرانسه و ایران یک توافق هسته ای - برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در مورد برنامه هسته ای ایران را امضا کردند که شامل لغو تحریم ها در ازای محدود کردن برنامه اتمی بود
برنامه هسته ای ایران در ماه می ۲۰۱۸، ایالات متحده تحت رهبری دونالد ترامپ از برجام خارج شد و تحریم ها علیه تهران را بازگرداند. در پاسخ، ایران کاهش تدریجی تعهدات خود بر اساس این توافق را اعلام کرد و از محدودیتهای مربوط به تحقیقات هستهای، سانتریفیوژها و سطح غنی سازی اورانیوم چشم پوشی کرد.
مذاکراتی در وین برای تمدید برجام و لغو تحریم های واشنگتن علیه تهران انجام شد. در دسامبر ۲۰۲۱، طرفین بر سر دو پیش نویس توافق به توافق رسیدند که در آن طرف اروپایی مواضع ایران را درج کرد. باقری کنی سخنگوی ایران گفت که مذاکرات به خوبی پیش می رود، اما ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، پیشرفت در وین را اندک ارزیابی کرد و از تهران خواست این موضوع را جدی بگیرد. با بازگشت طرفین به پایتخت های خود در پایان ماه مارس، مذاکرات به حالت تعلیق درآمد.
وزارت خارجه ایران دولت آمریکا را در این امر مقصر می داند. آخرین دور مذاکرات برجام در روزهای ۲۹ تا ۳۰ ژوئن در دوحه پایتخت قطر برگزار شد.