به گزارش اسپوتنیک به نقل از "مهر"، محمد مرندی معاون بینالملل دانشگاه تهران و مشاور هیات ایران در مذاکرات برچیدن تحریم ها در وین اعلام کرد که اگر غربیها شروط منطقی ایران را تامین کنند، با توافق فاصله چندانی نداریم.
وی در ادامه افزود: "موارد عدم امضای توافق تاکنون متعدد است. مساله اصلی حتی بحث لیست تروریستی آمریکا نیست.
یکی از دلایل تمایل روز افزون اروپایی ها به توافق با تهران، نیاز بازار جهانی به نفت و گاز ایران است. جنگ روسیه و اوکراین و نیاز بازار جهانی به نفت و گاز ایران از دلایل عجله اروپایی ها برای دستیابی به توافق است. ایران اصلاً رقیب روسیه در بازار جهانی نفت و گاز نیست و اکنون نفت تولیدی خود با ظرفیت کامل را صادر می کند.
اروپایی ها و آمریکایی ها با بحران اقتصادی مواجه هستند و به توافق هسته ای نیاز مبرم دارند. توافق هسته ای به تنهایی مشکل اقتصادی اروپایی ها را حل نمی کند و تنها راه حل آنها روابط منطقی تر با روسیه است.
پس از سفر "انریکه مورا" (هماهنگ کننده اروپایی در امور برجام) به تهران، منتظریم ببینیم آیا آمریکایی ها آمادگی نشان دادن انعطاف لازم را دارند یا خیر. خواهیم دید که آیا انگیزه های دولت کنونی آمریکا از توافق، امضای آن و ایستادگی در برابر مخالفانش در واشنگتن کافی است یا خیر".
توافق هستهای ایران و قدرت های بزرگ جهان که به آن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هم گفته میشود، سال 2015 میان ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان منعقد شد. برپایه این توافق، در برابر محدود شدن برنامه هستهای ایران، تحریمهای اعمال شده علیه این کشور لغو یا تعلیق شد.
از ماه آوریل سال 2021، مذاکراتی در وین بین ایران و اعضای گروه "پنج" (روسیه، بریتانیا، آلمان، چین و فرانسه) در مورد احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در مورد برنامه هسته ای ایران در جریان است.
طرفین در مورد لغو تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، انجام تعهدات خود در حوزه هسته ای و بازگشت ایالات متحده به برجام بحث می کنند. نمایندگان کشورهای طرف قرارداد نیز بدون مشارکت ایران رایزنی های جداگانه ای با فرستادگان آمریکایی انجام می دهند.
طرفین در مورد لغو تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، انجام تعهدات خود در حوزه هسته ای و بازگشت ایالات متحده به برجام بحث می کنند. نمایندگان کشورهای طرف قرارداد نیز بدون مشارکت ایران رایزنی های جداگانه ای با فرستادگان آمریکایی انجام می دهند.
در نشست های وین، چشمانداز بازگشت کامل به انطباق با مفاد برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مورد بحث قرار گرفت. این توافقنامه توسط "پنج" عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد و آلمان با ایران در سال ۲۰۱۵ به منظور عبور از بحران برنامه هسته ای این کشور امضا شد. دونالد ترامپ رئیس جمهور قبلی آمریکا در سال ۲۰۱۸ تصمیم گرفت از برجام خارج شود. جو بایدن، رئیس کنونی دولت آمریکا، بارها آمادگی خود را برای بازگشت ایالات متحده به توافق هسته ای با تهران اعلام کرده است.