واکنش چین نسبت به آغاز مذاکرات برجام

باقری: گفت‌وگوی جدی و سازنده‌ای با انریکه مورا درباره عناصر ضروری مذاکرات موفق داشتم. توافق کردیم پیش از پایان ماه نوامبر مذاکرات را آغاز کنیم.
Sputnik
به گزارش اسپوتنیک، وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین طی کنفرانس مطبوعاتی به اظهارات مقام‌های ایران درباره آغاز مذاکرات وین درباره برجام واکنش نشان داد.
پیشتر علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه در توئیتی درباره مذاکراتش با انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام نوشته بود: «گفت‌وگوی جدی و سازنده‌ای با انریکه مورا درباره عناصر ضروری مذاکرات موفق داشتم. توافق کردیم پیش از پایان ماه نوامبر مذاکرات را آغاز کنیم. تاریخ دقیق هفته بعد اعلام خواهد شد».
وانگ ون‌بین در نشست خبری روز 28 اکتبر، پنجشنبه در پاسخ به سوالی درباره اظهارات علی باقری گفت: «بازگرداندن برجام به مسیر درست در اسرع وقت و ترویج صلح و ثبات بین‌المللی در جهت منافع مشترک جامعه بین‌المللی است.
ایالات متحده قدرت روسیه را در اتحاد با چین دید
چین از اعلام ایران برای بازگشت به مذاکرات وین قبل از نوامبر استقبال می‌کند و از ایران بابت دعوت از مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای سفر به این کشور قدردانی می‌کند. پکن از اینکه دو طرف اختلافاتشان را از طریق گفت‌وگو حل کنند حمایت می‌کند.
در شش دور مذاکراتی که در نیمه نخست سال جاری برای از سرگیری پایبندی به برجام حاصل شده پیشرفت‌های مهمی حاصل شده است. همه طرف‌ها بایستی تلاش‌های تازه‌ای برای ایجاد گشایش در مذاکرات بر اساس اصل انصاف و عدالت انجام دهند.
آمریکا بایستی سیاست اشتباه فشار حداکثری در قبال ایران را اصلاح کند و ایران بایستی پایبندی کامل به توافق را از سر بگیرد. سایر طرف‌ها هم باید فضای مطلوبی برای رسیدن به اهداف فوق ایجاد کنند.»
چین با همه طرف‌ها در ارتباط نزدیک خواهد بود، نقش سازنده‌ای در مذاکرات ایفا خواهد کرد، به برجام پایبند خواهد بود و برای حل و فصل سیاسی و دیپلماتیک مسئله هسته‌ای ایران تلاش خواهد کرد. همزمان، ما قاطعانه از حقوق و منافع مشروعمان حراست خواهیم کرد».
گفتنی است تا کنون ۶ دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرف‌های برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرف‌ها می‌گویند پیشرفت‌های ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پاره‌ای اختلافات کماکان باقی است.
یکی از زمینه‌های اختلاف در این مذاکرات اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریم‌هایی است که دولت دونالد ترامپ بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است. مضاف بر این، دولت بایدن اعلام کرده هیچگونه ضمانتی نمی‌تواند درباره عدم خروج دوباره دولت‌های بعدی آمریکا از برجام بدهد.
مقام‌های دولت آمریکا پیش از این تصریح کرده‌اند که قصد دارند از ورود به برجام به عنوان «سکویی» جهت پرداختن به سایر اختلافات از جمله مسائل موشکی و منطقه‌ای استفاده کنند.
واکنش آمریکا به بیانیه وزارت خارجه ایران برای بازگشت به مذاکرات در ماه نوامبر
جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریم‌ها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستی‌آزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید کرده اصرار یا عجله‌ای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران روز 27 اکتبر (چهارشنبه) در نشستی خبری در تهران درباره مذاکرات هسته‌ای اظهار داشت: «مذاکرات هسته‌ای را از دو هفته پیش در تهران کلید زدیم و گفت‌وگو بین آقای باقری معاون سیاسی وزیر خارجه و آقای انریکه مورا شروع شد و امروز آقای باقری در بروکسل است برای تکمیل آن گفت‌وگوها.
ما با آقای انریکه مورا و هماهنگ کننده اتحادیه اروپا درباره این گفت‌وگو می‌کنیم که زمانی وارد مذاکره جدید با ۱+۴ خواهیم شد، چگونه مذاکره و چگونه در مسائل تمرکز کنیم که اولا همه طرف‌ها بدون فوت وقت و در اولین زمان ممکن به تعهدات کامل خودشان در برجام برگردند و ثانیا برگشتن آنها به برجام، آورده خیلی مهمی برای ما در جمهوری اسلامی ایران نخواهد بود.
ما نمی‌خواهیم از نقطه بن بست مذاکرات وین وارد مذاکرات وین شویم، ولی فرمتی که در مذاکرات وین شکل گرفته را قبول داریم و به زودی پس از ارزیابی از گفت‌وگوهای امروز آقای باقری با آقای مورا و مسئولان اتحادیه اروپا درباره این‌که در چه تاریخی وارد گفت‌وگو و مذاکره با ۱+۴ شویم، تصمیم می‌گیریم. ولی دیر نخواهد بود و بزودی این اتفاق خواهد افتاد و با ۱+۴ گفت‌وگوها را از سر می‌گیریم».
بحث و گفتگو