به گزارش اسپوتنیک به نقل از روزنامه «واشنگتن پست»، دیپلمات های آمریکایی در حال خدمت در کشورهای دیگر به دلیل کمبود واکسن آمریکایی مجبورند با واکسن های دیگر از جمله واکسن «اسپوتنیک وی» روسیه، واکسینه شوند.
در گزارش نشریه نامبرده آمده است:«در روسیه تعدادی از دیپلمات های آمریکایی، پس از آنکه واشنگتن نتوانست قول ارسال دوزهای لازم واکسن ساخت آمریکا را به آنها بدهد، درخواست تزریق واکسن «اسپوتنیک وی» ساخت روسیه را کردند.
واکسن روسی هنوز در سازمان جهانی بهداشت به ثبت نرسیده است و مورد تأیید رگولاتوری آمریکا قرار نگرفته است و وزارت خارجه آمریکا تزریق آن را توصیه نمی کند اما به دیپلمات ها اجازه داده می شود خودشان در باره سلامتی خود تصمیم بگیرند».
شایان ذکر است که چندی پیش یکی از دیپلمات های آمریکایی در حال کار در خاورمیانه که نخواست نامش فاش شود گفته بود:« برای ثروتمندترین کشور دنیا، شرمآور است که از دیگر کشورها واکسن گدایی کند، وقتی بهترین واکسن در آمریکا تولید شده است».
واکسن «اسپوتنیک وی» در ماه مه سال 2020 توسط مرکز ملی تحقیقات علمی ویروس شناسی «گامالیا» در روسیه ساخته شد. این واکسن با استفاده از ادنوویروس انسانی ساخته شده و یکی از ارزانترین واکسن های جهان است. هر دوز آن 10 دلار قیمت دارد. تا پایان سال گذشته، این واکسن برای واکسیناسیون عمومی در روسیه مورد تأیید قرار گرفت که واکسیناسیون شهروندان روسیه در دسامبر سال 2020 آغاز شد که برای شهروندان روسیه کاملا رایگان است.
واکسن «اسپوتنیک وی» ساخت موسسه میکروبیولوژی و اپیدیمیلوژی گامالیا نخستین واکسن ثبتشده در جهان است. این واکسن در حال حاضر به طور گسترده در روسیه و دهها کشور دیگر استفاده میشود. دومین واکسن روسی «اپیواککرونا» نام دارد و ساخت مرکز تحقیقاتی وکتور است که استفاده گسترده از آن در آیندۀ نزدیک برنامهریزی شده است.
مطابق با اطلاعات بنیاد سرمایه گذاری های مستقل روسیه، واکسن « اسپوتنیک وی» در 16 کشور جهان به ثبت رسیده است. انتظار می رود که طی چند روز آینده، شهروندان بولیوی، قزاقستان، ترکمنستان، فلسطین، امارات متحده عربی، پاراگوئه، مجارستان، ارمنستان، الجزیره، بوسنی و جمهوری صربستان، ونزوئلا و ایران با واکسن «اسپوتنیک وی» روسیه واکسینه بشوند.
بیش از 50 کشور درخواست دریافت 1.2 بیلیون دوز واکسن « اسپوتنیک وی» را برای شرکای بنیاد سرمایه گذاری های مستقیم روسیه در هند، برزیل، چین، کره جنوبی ارسال کرده اند و دیگر کشورها در حال تولید این واکسن برای بازار جهانی هستند.