به گزارش اسپوتنیک، دفتر مطبوعاتی سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که واکسن «اسپوتنیک وی» ساخت روسیه می تواند در فهرست واکسنهایی قرار بگیرد که در قالب برنامه «کواکس» توزیع می شوند.
در این اعلامیه آمده است:«امیدواریم که واکسن ساخت شرکت «گامالیا»، تحت شرایطی به «کواکس» بپیوندد که این واکسن نامش در فهرست داروهایی وارد شود که سازمان جهانی بهداشت برای استفاده در شرایط فوق العاده و اضطراری توصیه می کند».
پیشتر در سازمان جهانی بهداشت بحث دیگری در باره اطلاعات مکمل مرتبط با واکسن روسی برگزار شد. یک بررسی دیگر 15 ماه فوریه انجام خواهد شد.
کواکس، اتحادیهای بینالمللی برای تحقق دسترسی برابر تمام نقاط جهان بهخصوص کشورهای فقیر به واکسن کرونا است که ایران نیز در آن عضویت دارد.
کواکس، یکی از سه ستون برنامهی بینالمللی «دسترسی به ابزارهای کووید ۱۹» است که سازمان بهداشت جهانی، کمیسیون اروپا و فرانسه در ماه آوریل آن را در پاسخ به دنیاگیری ویروس کرونا بنیان گذاشتند. این برنامه با هدف ارائهی دسترسی ابتکاری و عادلانه به روشهای تشخیص، درمان و واکسن کرونا، دولتها، نهادهای بهداشت جهانی، تولیدکنندگان، دانشمندان، بخش خصوصی، جامعهی مدنی و افراد نیکوکار را گرد هم میآورد.
کواکس میخواهد اطمینان یابد که افراد چهار گوشهی جهان فارغ از سطح درآمد، بهمحض آماده شدن واکسن به آن دسترسی داشته باشند. تا ۲۸ آذر، ۱۹۰ کشور با درآمد بالا، متوسط و پایین از جمله ایران، به برنامه کواکس پیوستهاند.
واکسن «اسپوتنیک وی» در ماه مه سال 2020 توسط مرکز ملی تحقیقات علمی ویروس شناسی «گامالیا» در روسیه ساخته شد. این واکسن با استفاده از ادنوویروس انسانی ساخته شده و یکی از ارزانترین واکسن های جهان است. هر دوز آن 10 دلار قیمت دارد. تا پایان سال گذشته، این واکسن برای واکسیناسیون عمومی در روسیه مورد تأیید قرار گرفت که واکسیناسیون شهروندان روسیه در دسامبر سال 2020 آغاز شد که برای شهروندان روسیه کاملا رایگان است.
مطابق با اطلاعات بنیاد سرمایه گذاری های مستقل روسیه، واکسن « اسپوتنیک وی» در 16 کشور جهان به ثبت رسیده است. انتظار می رود که طی چند روز آینده، شهروندان بولیوی، قزاقستان، ترکمنستان، فلسطین، امارات متحده عربی، پاراگوئه، مجارستان، ارمنستان، الجزیره، بوسنی و جمهوری صربستان، ونزوئلا و ایران با واکسن «اسپوتنیک وی» روسیه واکسینه بشوند.
بیش از 50 کشور درخواست دریافت 1.2 بیلیون دوز واکسن « اسپوتنیک وی» را برای شرکای بنیاد سرمایه گذاری های مستقیم روسیه در هند، برزیل، چین، کره جنوبی ارسال کرده اند و دیگر کشورها در حال تولید این واکسن برای بازار جهانی هستند.