به گزارش اسپوتنیک، خبرگزاری رویترز سه شنبه شب از تلاش های کشورهای اروپایی برای حفظ توافق هسته ای خبر داد و نوشت: آلمان هدایت آماده سازی ها برای نجات برجام را برعهده گرفته است.
کلاوس ارنست که ریاست کمیته اقتصاد و انرژی پارلمان آلمان بوندستاگ را برعهده دارد، گفت: اروپا هنگام پرداخت های بین المللی باید استقلال خود را از آمریکا بدست آورد. تجارت بهترین راه برای تحول بهتر ایران است و برلین مشتاق احیای تجارت است.
"جاستین واکر" رئیس تحریم ها و ریسک جهانی ACAMS، سازمانی از متخصصان مقابله با جرایم مالی گفت: آلمان به خاطر تمایل خود برای نگهداری حساب های ایرانی مورد توجه قرار گرفته موضعی که علی رغم تحریم های ایالات متحده ادامه داشته است.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اردیبهشت ماه سال 1397 به صورت یکجانبه و غیرقانونی کشورش را از برجام خارج کرده و تحریمهای رفع شده به واسطه این توافق را علیه ملت ایران بازگرداند. کشورهای اروپایی طرف برجام که تلاششان برای متقاعد کردن ترامپ برای باقی ماندن در برجام شکست خورده بود، ابتدا قانون مسدودساز اتحادیه اروپا را برای جلوگیری از خروج شرکتهای اروپایی از ایران فعال کردند که کارآیی چندانی نداشت.
آنها سپس اقدام به تأسیس سازوکاری برای انجام تبادلات مالی میان ایران و شرکتهای اروپایی بدون نیاز به نظام مالی آمریکا ایجاد کردند که در بهمن ماه سال 1397 با تأسیس شرکت «اینستکس» عملی شد، اما چندان با استقبال شرکت های تجاری مواجه نشده است. تهران نیز تلاش کرد توافق هستهای را به شرط عمل دیگر طرفهای این توافق به تعهداتشان، حفظ کند اما با گذشت نزدیک به دو سال و ناتوانی طرفهای اروپایی به تعهدات برجامی، گامهای کاهش تعهدات خود را در بازه زمانی شصت روزه آغاز کرد.
بر این اساس، ایران 15 دیماه 1398، با صدور بیانیهای آخرین گام کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنیشده، و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هستهای ایران فقط بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه مییابد. ایران بارها اعلام کرده که اگر سایر طرفهای باقیمانده در برجام تصمیم بگیرند تعهدات خود را مطابق با توافق اجرا کنند، گامهای کاهش تعهدات برجامی ایران قابل بازگشت خواهد بود.