اسپوتنیک - ژنرال سر نیک کارتر، رئیس ستاد مشترک ارتش انگلستان از لزوم سازگار شدن با شرایط "جنگ سیاسی" که "دولتهای اقتدارگرا" علیه لندن و به طور کلی غرب به راه انداختهاند، خبر داد. رئیس ستاد مشترک ارتش انگلستان و بن والاس، وزیر دفاع انگلیس در این راستا مفهوم جدیدی از عملیات برای نیروهای مسلح انگلیس تا سال ۲۰۲۵ طراحی و ارائه دادند.
در بیانیه کارتر که در وب سایت دولت انگلیس منتشر شده، آمده است: دشمنان اقتدارگرای ما زمینه استراتژیک را یک مبارزه مداوم میدانند که در آن از ابزارهای غیر نظامی و نظامی استفاده میشود و هیچ تمایزی و مرزی بین صلح و جنگ وجود ندارد. استراتژی "جنگ سیاسی" در راستای تضعیف انسجام، همبستگی، ثبات و پایداری اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و همچنین تعدی به مواضع استراتژیک ما در مناطق مهم جهان طراحی شده است.
کارتر در میان کشورهایی که گفته می شود از چنین روشهایی استفاده میکنند از روسیه، چین، کره شمالی و ایران نام برد.
اسپوتنیک در این زمینه با علیرضا رضاخواه، تحلیلگر مسائل بین الملل، کارشناس ارشد در مطالعات آمریکا و استاد دانشگاه همکلام شده است.
اسپوتنیک: این اظهارات رئیس ستاد مشترک ارتش انگلستان چه تاثیری بر روابط تهران و لندن خواهد گذاشت؟
لفاظیهای انگلستان بر علیه جمهوری اسلامی مسبوق به سابقه است و بار اول مقامات این کشور نیست که چنین ادعاهایی را مطرح میکنند. نکته بعدی نیز در این است که سابقه رفتار انگلیسیها و دشمنی آنها با مردم ایران محدود به عمر جمهوری اسلامی نمیشود. سابقه دشمنی انگلیسیها از جنگ جهانی اول و دوم بوده و مردم ایران هم خاطره خوبی از انگلستان در ذهنشان نیست.
جمهوری اسلامی ایران و گفتمانی که انقلاب اسلامی آورده است طبیعتا در تقابل با گفتمانهایی است که نظامهای غربی بر اساس آن ایجاد شدهاند. این تقابل نکته پنهان و حرف نویی نیست. زمانی که نظام جمهوری اسلامی شکل گرفت مدعی این بود که نظامی است بر اساس مبانی متفاوت و نه مبانی مورد تایید کشورهای غربی. لیبرال دموکراسی که ساختار سیاسی غرب و نظم اصطلاحا بعد از جنگ جهانی دوم دیگر مورد قبول کشورها نیست و طبیعتا شکل گیری یک نظم نوین که یک بخشی از آن نیز به دگرگونی نظم سیاسی بازمیگردد نیز صحبتی است که توسط بسیاری از اندیشمندان دنیا مطرح شده است و شاید به بهترین شیوه آقای هنری کیسینجر در کتاب نظم نوین خود توضیح داده است که ما شاهد دگرگونی در نظم هستیم و علت آن نیز اینست که نظمی که پس از جنگ جهانی دوم بر محیط بین الملل احاطه پیدا کرد و نظامهای سیاسی جهان را شکل داد، نظمی بود که در آن به خیلی از قدرتهای دنیا از جمله روسیه، چین و ایران بیتوجهی شده بود.
ما در زبان شیرین فارسی عبارتی را داریم که میگوید " شیره را خورد و گفت شیرین است"، حرفی که رئیس ستاد مشترک ارتش انگلستان زده است حرف جدیدی نیست. اینکه به دنبال سیاست ایران هراسی در منطقه باشند و بخواهند اصطلاحا از جمهوری اسلامی ایران اهریمن سازی کنند نیز اتفاقی است که از قدیم بوده و الان کشورهای اروپایی به شدت این موضوع را الخصوص در حوزه حقوق بشر پیش میبرند و میخواهند بهانهای برای خود درست کنند که در قبال فاصلهای که اروپا از آمریکا در بحث هستهای گرفته است، از طرف دیگر جبران شود.
اسپوتنیک: آیا این ادعاها با واکنش تهران همراه خواهد شد؟
این خط ادعایی، خط جدیدی است و بعید هم میدانم که خیلی قابل پذیرش باشد که جمهوری اسلامی "جنگ سیاسی" را آغاز کرده باشد. من بعید میدانم این ادعا عمر زیادی نیز داشته باشد . از زبان مقام دیگری مجددا این موضوع تکرار بشود.
طبیعی است که اگر بنا به نشان دادن واکنش باشد، هم ردههای آقای کارتر در حوزههای نظامی پاسخی خواهند داد ولی خیلی صحبتهای این دست مقامات اروپایی در ایران جدی گرفته نمیشود.