به گزارش اسپوتنیک، کارشناسان آمریکایی معتقدند که ایران نمی خواهد از توافق هستهای خارج بشود.
اما دیگر شرکتکنندگان این توافق باید خروج آمریکا را به نوعی جبران بکنند.
هشت ماه مه سال 2018 دولت آمریکا به دستور ترامپ از توافق بینالمللی برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» خارج شده و تمام تحریمهای هستهای ذیل این توافق را در دو بازه 90 و 180 روزه مجددا اعمال کرد.
روز دوشنبه 8 ژوئیه اعلام نمود که ایران از مرز 4.5 درصد در غنیسازی اورانیوم عبور کرد.
ایران روز 7 ژوئیه اعلام کرد که مسائل فنی افزایش درصد غنیسازی اورانیوم انجام شده و تا ساعاتی دیگر درصد غنی سازی ایران از 3.67 عبور خواهد کرد. پیش بینی ما این است که صبح دوشنبه وقتی گزارش به آژانس داده شود، ما از سطح فراتر رفتهایم و این اقدامی بوده که جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده بود.رونوشت یا DIQ تغییرات به آژانس داده شده است.بنا بر تعریف آژانس بینالمللی انرژی اتمی اورانیوم 5 درصد غنی شده هم چنان اورانیوم با غنای کمتر LEU است و نشانه خطر جدی نیست.
ایران در سال 2015 در قالب توافقنامه هستهای وین (برجام) پذیرفت که بخشی از فعالیتهای هستهای خود را متوقف کند و طرف دیگر مذاکرات یعنی کشورهای موسوم به 1+5 (شامل5 عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد+آلمان) نیز قبول کردند که در مقابل این اقدام ایران، تحریمهای وضعشده علیه این کشور را لغو کنند.
در تاریخ 8 مه، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا خبر خروج واشنگتن از توافقنامه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را اعلام نمود. این توافقنامه موجب محدودیت در فعالیت های هسته ای ایران و جلوگیری از اقدامات یکجانبه آمریکا و شورای امنیت سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا در تحریم های یک طرفه می باشد.
روابط واشنگتن و تهران پس از بیانات اخیر مقامات جمهوری اسلامی درباره متوقف کردن برخی از اقدامات در چارچوب برجام متشنج تر شده است. دیرتر حسن روحانی ، رئیس جمهور ایران 60 روز به کشورهای اروپایی عضو برجام مهلت داد تا طی این مدت تعهدات بانکی و نفتی خود در برابر جمهوری اسلامی را اجرا کنند. روحانی نامه هایی با این موضوع را برای رهبران بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین نوشت.
باربارا اسلاوین مدیر طرح «آینده ایران» وابسته به شورای آتلانتیک در این خصوص گفت:« به نظر من، ایرانی ها می خواهند در برجام باقی بمانند. اما ایران می گوید که دیگر شرکت کنندگان توافق برجام نیز باید خروج آمریکا را جبران کنند. اما هنوز چنین کاری انجام نشده است. خیلی چیزها وابسته به اجرایی شدن «اینستکس» دارد».
پروفسور محمد تبار کارمند مرکز خاورمیانه وابسته به انستیتوی سیاست عمومی به نام «جیمز بیکر» در این رابطه گفت:«ایرانی ها حمایت زیادی از برجام کردند و خیلی ها را متعجب کردند. زیرا طی یکسال آنها تمام مفاد برجام را رعایت کردند که سیگنالی بدین معناست که نمی خواهند از برجام خارج بشوند. آنها امیدوارند که روسیه و چین و اروپا به ایران کمک کنند در برجام باقی بماند. به نظر من راه خروج آنها از برجام طولانی خواهد بود».