کاظم غریب آبادی، معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این زمینه به خبرنگار اسپوتنیک در تهران گفت: روسیه مواضع کاملاً راهبردی دارد. ما همواره در موضوعات مهم منطقهای و بینالمللی مواضع مشترک داشتهایم و از سیاستهای یکدیگر حمایت میکنیم. در موضوع هستهای و مذاکرات، نهتنها در دوره اخیر، بلکه در گذشته نیز روسیه نقشی سازنده و حمایتی ایفا کرده و همچنان به این نقش خود ادامه میدهد. ما اطمینان داریم که در هر مرحله از مذاکرات ایران و آمریکا، روسیه آمادگی دارد نقش کلیدی بازی کند و طبیعتاً هماهنگیهای لازم بین دو طرف انجام خواهد شد.
وی در ادامه در مورد مکانیسم ماشه (Snapback) و واکنش ایران در صورتیکه این مکانیسم فعال شود، افزود:
اولاً، **مکانیسم ماشه وجاهت قانونی ندارد**، زیرا برجام عملاً توسط طرفهای مقابل نقض شده است. آنها تعهدات خود را اجرا نکردند و پس از خروج آمریکا و عدم عمل سه کشور اروپایی، ایران نیز پس از مدتی تعهدات خود را متوقف کرد.
از نظر حقوقی، این سه کشور حق ندارند به شورای امنیت مراجعه کنند و قطعنامههای ضد ایران را بازگردانند.
از نظر سیاسی نیز آنها میدانند که اگر بخواهند با خصومت عمل کنند و این مکانیسم غیرقانونی را فعال نمایند، جمهوری اسلامی ایران دست بسته نخواهد بود. هرچند ما تمایلی به تقابل نداریم، اما در برابر اقدامات خصمانه، پاسخهای قاطع و از پیشتصمیمگیریشده خواهیم داد.
به محض تصویب قطعنامه در شورای حکام (که احتمالاً با اختلاف نظر کشورها همراه خواهد بود)، اقدامات فنی ما بلافاصله اجرایی میشود و برنامه هستهای ایران گامهای بلندتری برخواهد داشت.
معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در خصوص دور ششم مذاکرات غیر مستقیم میان ایران آمریکا بیان کرد:
ما انتظار داریم طرف آمریکایی ثبات در مواضع و منطق در سیاستها داشته باشد. طرحهای ارائهشده باید منطقی و قابلپذیرش برای ایران باشد.
در مورد رفع تحریمها**، ما خواستههای منطقی داریم و طرف مقابل نیز نباید درخواستهای غیرمنطقی از ایران داشته باشد. اگر مواضع قبلی آمریکا ادامه یابد، این درخواستها **غیرقابلپذیرش خواهد بود.
اسناد بینالمللی حقوق ایران در غنیسازی را بهوضوح مشخص کردهاند. ما دلیلی نمیبینیم که از حقوق خود چشمپوشی کنیم.
اگر تحریمها به عنوان ابزار فشار برای وادار کردن ایران به عقبنشینی تشدید شود، نه دولت و نه نظام جمهوری اسلامی ایران آن را نخواهد پذیرفت.