در سال ۲۰۱۴دولت به اصطلاح اسلامی عراق و شام موسوم به داعش ادعای خلافت جهانی کرد و خود را حکومت اسلامی نامید، این گروه تروریستی بخش هایی از عراق، سوریه، لیبی، افغانستان و نیجریه را تحت تصرف خود درآورد و تا سال ۲۰۱۹ وحشت بی سابقه ای را در خاورمینه و جهان به وجود آورد.
به موجب معضل داعش ائتلاف های بسیاری برای از پا در آوردن این گروهک تروریستی توسط کشور های مختلف جهان ایجاد شد ، اما یکی از تاثیر گذار ترین افراد در طول مبارزه با داعش شهید قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود که در تاریخ ۳۰ آبان ۱۳۹۶، پایان سیطره داعش بر سرزمینهای اسلامی را به رهبر جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد.
در جمهوری اسلامی ایران از سال ۱۴۰۲ روز ۳۰ آبان با عنوان روز قهرمان ملی نامگذاری شد تا فراموش نشود برای از بین رفتن ترس و وحشت داعش در خاورمیانه و جهان ایران چه رشادت هایی را انجام داد.
آقای دکتر حسین رویوران، استاد دانشگاه تهران و کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه و غرب آسیا در این زمینه به خبرنگار اسپوتنیک در تهران گفت: قهرمان ملی فردی است که ایثارگر باشد و خود را فدای ملت کند و روحیه ایثار داشته باشد؛ قهرمان ملی کسی است که در جهت حل مشکلات اجتماعی گام برمیدارد چه مشکلات اقتصادی، سیاسی یا اجتماعی باشد .
قهرمان ملی میتواند فردی باشد که افتخاراتی را برای کشور کسب کند گاهی این افتخارات علمی، ورزشی و یا در ابعاد مختلف هستند اما در ایران رفتار اجتماعی نشان میدهد که قهرمان ملی چه کسی است و حضور مردم در تشییع شهید سلیمانی خود گویای این مسئله است که ایشان در میان ملت به عنوان یک ابر قهرمان ملی شناخته میشود که بیش از ۲۰ میلیون نفر در تشییع ایشان شرکت میکنند یا در تشییع شهدای خدمت آقای رئیسی و آقای امیرعبداللهیان حضور مردم گویای شاخصه قهرمان ملی است.
وی افزود: جامعه یک سری از افراد را بر اساس تعریفی که دارد قهرمان ملی میداند و از آنها تجلیل میکند شاید بزرگترین قهرمان ملی در ایران امام خمینی باشد که تقریباً در تشییع ایشان تمام مردم ایران شرکت کردند و این موضوع در استقبال ایشان زمانی که از فرانسه آمد نیز قابل مشاهده بود.
این کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه در توضیح اهمیت قهرمان در میان مردم یک جامعه بیان کرد: من تصور میکنم طبیعت انسان آن است که در جستجوی یک قهرمان میگردد و خداوند متعال چون این خصلت را در انسان قرار داده از آیه “لکم فی رسول الله اسوة حسنه” در قرآن استفاده کرده به این مفهوم که اگر انسانها به دنبال قهرمان هستند پیامبر بهترین الگو است؛ من بر این باورم قهرمان در جوامع یک نیاز انسانی است و این موضوع در تمام دنیا صادق است، تمام جهان سعی دارند تا یک قهرمان را تعریف کنند و سعی کنند از آن قهرمان پیروی کنند.
وی ضمن تاکید بر شرایط کنونی لبنان و غزه افزود: در روزهای معاصر شاید در لبنان مشهودترین این احساس انسانی را میتوانیم ببینیم، همه بر این باورند که شهید سید حسن نصرالله یک قهرمان، الگو و اسوه بوده و تلاش میکنند تا در وفاداری به این شخصیت خود را تعریف کنند، آنچه امروز در لبنان اتفاق میافتد از ایثارگری، شهادت طلبی و دفاع افسانهای در مقابل ماشین کشتار رژیم صهیونیستی به دلیل همین الگوبرداری از شهید سید حسن نصرالله است.
آقای دکتر حسین رویوران در ادامه به قهرمانان ملی ایران اشاره کرد و اظهار داشت: در گذشته نه چندان دور در کشور خودمان امیرکبیر را به عنوان یک الگو داشتیم و یا در برههای از تاریخ نواب صفوی به عنوان یک الگو برای گروهی از مردم محسوب میشده، در جنگ تحمیلی نیز افرادی به عنوان الگو محسوب میشدند مانند آقایان همت، خرازی، زین الدین و جهانآرا که نشان دهنده این است که این نیاز انسانی در هر دوره وجود دارد و افرادی همواره وجود دارند که به دلیل نوع رفتار انسانی، ایثارگری و تاثیری که در جامعه میگذارند به عنوان قهرمان ملی و الگو محسوب میشوند.
لذا بحث قهرمان ملی یک امر محدود به یک کشور نیست و نیازی انسانی است که در هر کجای جهان افرادی به دلایل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی به عنوان قهرمان ملی انتخاب میشوند.
وی در ادامه بالاترین قهرمان بر اساس عرف جامعه ایران را فردی عنوان کرد که جان خود را فدای جامعه میکند و تاکید کرد: بنابراین تعریف شهید شاید بزرگترین قهرمان است اما قطعاً قهرمان ملی محدود به شهید نمیشود، افرادی ممکن است اقداماتی را انجام دهند و شهید هم نشوند اما در بطن جامعه به دلیل تاثیرگذاری پردامنه به عنوان قهرمان ملی شناخته میشوند.
در جامعه ایران قهرمان پروری به شدت دیده میشود و این موضوع در ابعاد مختلف انسانی و دینی قابل رویت است برای مثال علامه طباطبایی یک قهرمان ملی در ابعاد دینی بود که بسیاری از فیلسوفان اروپا نزد ایشان تلمس میکردند و نشان دادند که به عنوان یک چهره علمی و دینی گامهای بسیار زیادی نسبت به مغرب زمین جلوتر بود و بسیاری از مشکلاتی که غربیان داشتند بر اساس فلسفه علامه طباطبایی پاسخ داده میشد.
نباید فراموش کنیم که در ایران ما با یک سرزمین قهرمان پرور و الگو پرور روبرو هستیم که نسبت به دیگر کشورها در این زمینه جلوتر است.