بازرگانان ایران در انتظار تسهیل صادرات به روسیه

معاون اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه اعلام کرد، مقامات ایرانی همراه با روسیه به دنبال حذف کامل پرداخت های دلاری از تجارت متقابل هستند.
Sputnik
به گزارش اسپوتنیک، عبدالله مهاجر دارابی، نائب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه در گفت‌وگو با ایلنا درباره تسویه‌حساب با ارزهای ملی در تجارت دو کشور گفت: "این موضوع بیش‌تر از یک سال است که در دستور کار دولت‌های ایران و روسیه قرار گرفته اما از آنجا که به پختگی کامل نرسیده با وجود پیگیری‌های دو کشور هنوز اجرا نشده است. با این حال آنچه قطعی است اینکه هر دو دولت تمایل به حذف دلار از روابط تجاری دارند."
وی افزود: "تحقق این امر مطلوب صادرکنندگان ایرانی است چون سبب تسهیل ایفای تعهدات ارزی می‌شود و قدرت رقابت ایران را در بازار روسیه در برابر رقبا بالا می‌رود. با این اتفاق روبلی که در صادرات به دست می‌آید به طور مستقیم به ریال تبدیل می‌شود و آن گره‌ای که در اثر چند نرخی بودن دلار در ایفای تعهدات ارزی صادرکنندگان به دولت ایجاد شده با این راهکار باز می‌شود، بنابراین گشایشی که در این زمینه حاصل می‌شود، برای تاجران ایرانی اهمیت زیادی دارد."
مهاجر ادامه داد: "طرف روس در تلاش است اجرای این امر با آسیب همراه نباشد و بنابراین فرآیند اجرایی شدن این امر را با آهستگی پیش می‌برد."
وی درباره تجارت آزاد بین دو کشور نیز اظهار کرد: "این موضوع هم مانند حذف ارز در تجارت دو کشور در حد امضای قرارداد مانده و عملیاتی نشده هر چند در اجرای آن نیز منافع دو کشور نهفته است اما باز هم این روسیه است که جریان امور را به تندی پیش نمی‌برد و در این زمینه انتظار می‌رود که مسئولان ایرانی روس‌ها را برای پیشبرد سریع‌تر امور در تنگنا قرار دهند."
نائب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه تراز تجارت ایران با روسیه را منفی اعلام کرد و گفت: "ایران بیش از اینکه صادرکننده کالا به این کشور باشد واردکننده است و دلیل آن هم واردات حجم زیاد غلات از روسیه به ایران است."
وی خاطرنشان کرد: "در حال حاضر ارزش صادرات ایران به روسیه سالانه 1.5 تا 2 میلیارد دلار است در حالی که می‌توان این رقم را به 20 میلیارد تا 30 میلیارد دلار ارتقا داد اما موانعی مانع تحقق این حد از صادرات می‌شود که مهم‌ترین آنها همین موضوع رفع تعهدات ارزی است که صادرکنندگان ایرانی با آن دست به گریبان هستند."
مهاجر اضافه کرد: "روس‌ها از خرید کالاهای ایرانی استقبال می‌کنند و حتی استانداردهای بهداشتی کالاهای ایرانی را قبول دارند اما تعهدات ارزی هزینه تجارت را برای تاجران ایرانی در بازار روسیه بالا می‌برد تا جایی که صادرکنندگان ایرانی نمی‌توانند با بازرگانان دیگر کشورها در بازار این کشور رقابت کنند. به عبارت ساده‌تر مشتری برای کالاهای ایرانی در روسیه وجود دارد اما این قوانین هستند که جریان صادرات را کند می‌کنند. امیدواریم با اجرایی شدن دو موضوع حذف دلار از تجارت دو کشور و آزاد شدن تجارت میان طرفین از سنگینی بار قوانین برای صادرکنندگان ایران در بازار روسیه کاسته شود."
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در 7 دسامبر در دیدار با ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران در مسکو، گفت که حجم تجارت بین دو کشور به حدود 5 میلیارد دلار رسیده است که در سال 2022 نسبت به سال قبل از آن 20 درصد افزایش داشته است. سرگئی کاتیرین، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع روسیه خاطرنشان کرد، حجم مبادلات تجاری روسیه و ایران در سال‌های آتی می‌تواند به 40 میلیارد دلار افزایش یابد. کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی در مسکو نیز به نوبه خود گفت: "صادرات ایران به روسیه در سال 2023 تقریباً 30 درصد افزایش یافت."
در 25 دسامبر 2023، کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) یک توافقنامه تجارت آزاد کامل با ایران امضا کردند. پیش از این، رژیم تجارت ترجیحی بین اوراسیا و ایران از 17 می 2018 اجرا می‌شد. پس از امضای این توافق، پوتین اعلام کرد که توافق جدید به کاهش قابل توجه موانع غیرتعرفه‌ای و بهبود محسوس همکاری تجاری بین دو کشور اشاره دارد.
بحث و گفتگو