محسن خجسته مهر، مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، در این همایش با تاکید بر شتاب بخشی به کارها و ماموریت های اولویت دار برای جلوگیری از غافلگیری راهبردی اظهار کرد:
در زنجیره ارزش انرژی که شامل تولید، ذخیره سازی، انتقال، مصرف و صادرات است، با توجه به تحولات بین المللی تغییراتی رخ داده است از این رو ضروری است که تصمیم بگیریم که قرار است چه اقداماتی را در مواجهه با این تحولات انجام دهیم.
خجسته مهر نخستین تحول را استفاده از منابع و ذخایر نامتعارف نفت و گاز اعلام کرد و گفت:امروز در دنیا روزانه میلیون ها بشکه شیل نفتی تولید می شود. به علاوه، گاز از شیل های گازی و هیدرات های گازی تولید می شود که صرفه اقتصادی هم دارد. حال نکته این است که ما چه مقدار از تولید نفت و گاز را از طریق ذخایر نامتعارف به دست آوریم.
وی تاکید کرد: خوشبختانه شرکت ملی نفت ایران در خصوص استفاده از ذخایر نامتعارف از جمله شیل های نفتی و گازی و همچنین هیدرات های گازی از مرحله پژوهشی و مطالعاتی عبور کرده و در حال ورود به پایلوت است.
از دیگر اقدام هایی که به زودی در مورد آن اطلاع رسانی خواهد شد این است که به زودی حجمی از ذخایر نامتعارف نفت و گاز به ذخایر کشور افزوده می شود از این رو باید آمادگی کامل داشته باشیم تا بتوانیم از این ذخایر تولید کنیم.
معاون وزیر نفت، تولید هیدورژن، ذخیره سازی و انتقال آن با هدف صادرات را دومین تحول بین المللی خواند و گفت:
بر اساس آمار موجود، اروپا برای مصارف خود به میلیون ها تن هیدروژن به عنوان سوخت نیازمند است که 50 درصد آن را خود تولید می کند و قرار است 50 درصد باقیمانده از نیازش را از طریق واردات تامین كند. این آمار به ما این پیام را می دهد که باید آمادگی تولید، ذخیره سازی و انتقال هیدروژن با هدف صادرات را داشته باشیم. البته باید مسیری را انتخاب كنیم که سهل الوصول باشد و صرفه اقتصادی داشته باشد.
خجسته مهر با اشاره به ویژگی های کلی طرح های تولید انرژی از جمله زمانبر بودن، سرمایه بر بودن و درآمدزایی، اظهار کرد:ایران هم اکنون دارنده رتبه نخست ذخایر هیدروکربوری در جهان است یعنی کشوری که بیشترین دارایی زیرزمینی را دارد از این رو باید تمام تلاش خود را به کار گیریم تا این دارایی زیرزمینی را به حداکثر ثرورت رو زمینی بدل کنیم.
معاون وزیر نفت ضمن تاکید بر عدم انکار نقش انرژی های فسیلی، افزود: حتی امروز در این نشست که با موضوع تولید هیدروژن در حال برگزاری است، باز بحث انرژی های فسیلی است چرا که هیدورژنی که قرار است تولید، ذخیره و در نهایت صادر شود خوراکش از مخازن نفت و گاز کشور تامین می شود.
به گفته خجسته مهر، هم اکنون در حوزه هیدروژن در مرحله پژوهش و مطالعه هستیم و در آینده نزدیک یک یا چند پایلوت فناورانه برای تولید هیدورژن، ذخیره سازی و انتقال آن با هدف صادرات تعریف می کنیم. در این راستا باید خیلی سریع از مرحله مطالعات، پژوهش و امکان سنجی اقتصادی عبور كنیم و وارد پایلوت های فناورانه شویم.
وی توضیح داد: شرکت ملی نفت ایران از ابتدای امسال برای تولید هیدورژن کارگروه تعریف کرده است؛ از این رو لازم می دانم از همین تریبون از همه صاحبنظران، شرکت های فناور و دانش بنیان و دانشگاه ها دعوت به همکاری کنم زیرا شرکت ملی نفت ایران آمادگی کامل دارد تا در این حوزه قدم های مهمی بردارد.
خجسته مهر تاکید کرد: هر ایده ای که در حوزه هیدروژن مطرح باشد شرکت ملی نفت ایران به معنای واقعی خریدار آن است. به این امید که با پذیرفتن بخشی از این تحولات که در دنیا رقم می خورد بتوانیم موجبات اعتلای مردم و ملت ایران و جمهوری اسلامی را فراهم کنیم.