بیست سالگی فاجعه بم؛ غمی که هنوز تازگی دارد

امروز بیستمین سالگرد زلزله بم است. پنج دی در سال ۱۳۸۲ زلزله ای به بزرگی ۶.۵ ریشتر شهر بم در استان کرمان را لرزاند. زلزله صبحگاهی که هزاران نفر را به کام مرگ کشاند، درباره خسارات این زلزله حرف و حدیث زیاد است، حتی تخمین پنجاه هزار فوتی هم شنیده شد، بنابراین بم و زلزله تبدیل به یک فاجعه شد.
Sputnik
به گزارس اسپوتنیک، در بامداد ۵ دی ۱۳۸۲ یعنی در ساعت ۵ و ۲۶ دقیقه زمین لرزه قوی و بسیار ویرانگر در شهر تاریخی بم استان کرمان با بزرگای گشتاوری ۶.۵ به‌وقوع پیوست. شهرستان بم از جمله مناطق جمعیتی در جنوب شرق کشور است که در حاشیه غربی بلوک لوت و در کنار گسل جوان بم با راستای شمالی-جنوبی و طول حدود ۶۵ کیلومتر قرار دارد. این گسل از فاصله ۳ تا ۴ کیلومتری شرق شهرستان بم و از روستای قلعه زنگی عبور کرده و رسوبات جوان کواترنری و حتی هولوسن را قطع می‌کند.
براساس داده‌های مرکز ملی اطلاعات زمین‌لرزه (NEIC) و پایگاه داده‌های دانشگاه هاروارد، رخداد زمین‌لرزه ۵ دی ۱۳۸۲ بم ناشی از حرکت گسل بم بوده، ولی بررسی لرزه‌خیزی تاریخی در بم نشان می‌دهد که هیچ زمینلرزه تاریخی در محدوده این شهر تا آن زمان گزارش نشده بود، شاهد این ادعا ارگ بم است که تا قبل از رخداد زلزله ۵ دی ۱۳۸۲، با بیش از ۲۰۰۰ سال قدمت تاریخی سالم باقی مانده بود.
از این رو متخصصان حوزه زلزله‌شناسی معتقدند که این منطقه با یک نبود لرزه‌ای روبه رو بوده است که این نبود لرزه‌ای با رخداد زلزله مخرب ۵ دی ماه در راستای گسل بم به پایان رسید.
با وقوع زلزله بم، جنبش نیرومند حاصل از آن در ۲۷ ایستگاه شتابنگاری متعلق به مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ثبت شد. از میان تمامی رکوردهای موجود، بیشینه شتاب ثبت شده متعلق شتابنگاشت ایستگاه "بم" در فاصله رومرکزی ۶ کیلومتر و به اندازه ۰٫۹۸ g (در حدود شتاب گرانش زمین) برای مؤلفه قائم بوده است.
خسارات ناشی از این زمین‌لرزه وسیع و شدید بوده و در شهر بم، خانه‌های مسکونی و اماکن عمومی از جمله بانک‌ها، آتش‌نشانی، بیمارستان‌ها، ساختمان‌های هلال‌احمر و زیرساخت‌های اساسی به‌شدت آسیب دیدند. علاوه بر خسارات وارده به بم، به سه شهر بروات، فهرج و ریگان و حدود ۲۵۰ روستا بین ۱۰ تا ۱۰۰ درصد خسارت وارد شد و مجموعاً ۲۰۲۴۶ واحد مسکونی آسیب دید.
از میان روستاهای آسیب‌دیده دو روستای "پشت‌رود" و "باغ چمک" خسارات بسیاری را متحمل شدند. علاوه بر خسارات فیزیکی وارده، این زلزله با خسارت‌های جدی انسانی و تبعات روحی، روانی و اجتماعی فراوانی نیز همراه بوده است. نکته مهم درمورد زمین‌لرزه ۵ دی بم آن است که این رخداد در عمق کم زمین و در ساعات آغازین بامداد که اکثر ساکنان بم در خواب بودند، اتفاق افتاد که این مساله را می‌توان به‌عنوان یکی از عوامل تشدید تلفات جانی در نظر گرفت.
درواقع، زمین‌لرزه بم پرتلفات‌ترین زمین‌لرزه ایران در قرن گذشته است، به‌طوری‌که حدود ۳۳۰۰۰ کشته، ۵۰۰۰۰ مجروح و ۱۰۰۰۰۰ بی‌خانمان برجای گذاشت و بیش از ۵۰۰ کودک در اثر این زلزله قطع نخاع شدند.
پس از وقوع زمین‌لرزه ۱۳۸۲ بم، روز ۵ دی به‌عنوان "روز ملی ایمنی در برابر زلزله" در تقویم رسمی ایران ثبت شد.
بحث و گفتگو