به گزارش اسپوتنیک، امضای این توافق نامه در چارچوب نشست شورای عالی اقتصادی اوراسیا در سن پترزبورگ صورت گرفت. این مراسم به امضای میخائیل میاسنیکوویچ رئیس هیئت مدیره کمیسیون اقتصادی اوراسیا، الکسی اوورچوک معاون نخست وزیر روسیه و عباس علی آبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران رسید. این قرارداد همچنین توسط نمایندگان بلاروس، ارمنستان، قزاقستان و قرقیزستان نیز امضا شد.
قرارداد موقت ایجاد منطقه آزاد تجاری بین اوراسیا و ایران در 17 می 2018 منعقد شد و از 27 اکتبر 2019 اعتبار دارد.
از توافقنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا چه می دانیم؟
برخلاف توافق منطقه آزاد تجاری "موقت" با ایران که تا همین اواخر در سال 2019 اجرا می شد، اکنون کاهش عوارض بر 90 درصد کل اقلام و بیش از 99 درصد عرضه از کشورهای اوراسیا تأثیر خواهد گذاشت. بر اساس برآوردهای کارشناسان، توافق جدید امکان افزایش عرضه را به 18 تا 20 میلیارد دلار در سال طی 5 تا 7 سال فراهم می کند.
این توافقنامه همچنین شامل کاهش موانع غیر تعرفه ای است، یعنی در زمینه های مقررات فنی (دسترسی به گواهینامه کالاها ساده می شود)، اقدامات بهداشتی و بهداشت گیاهی، مقررات گمرکی، اقدامات حفاظت از بازار و قوانین تعیین مبدا کالا. کاهش عوارض بر قطعات نیز باید بومی سازی تولید را آسان تر کند.
برای ایران، توافقنامه منطقه آزاد تجاری با اتحادیه اوراسیا اولین توافق از این دست است.
همچنین از مواردی که موجب مهمتر شدن امضای این توافقنامه برای کشورهای منطقه می شود، می توان به این موضوع اشاره کرد که روز دوشنبه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه قانونی را امضا کرد که اختیارات دولت روسیه را افزایش داده، از جمله اجازه میدهد عوارض صادرات کالا به کشورهای دوست را کاهش و حذف کند.
میخائیل میشوستین، نخست وزیر روسیه توضیح داد که دولت می تواند از ابزار انعطاف پذیر ویژه ترجیحات تعرفه ای برای تحریک رشد عرضه غلات، کودها و مواد خام به کشورهای دوست استفاده کند.