اسپوتنیک مقاله ای از نشریه چینی "HuanqiuShibao" را مورد توجه شما قرار می دهد.
برزیل به عنوان ناظر به اوپک پلاس ملحق خواهد شد. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در اوایل ماه جاری سفری غیرمنتظره به امارات و عربستان سعودی انجام داد و نفوذ این سازمان در بازار بین المللی انرژی را بیش از پیش نمایان کرد.
اوپک در سال 1960 توسط ایران، عراق، کویت، عربستان سعودی و ونزوئلا تأسیس شد. در اواسط دهه 1970، قطر، لیبی، اندونزی، امارات ، الجزایر، نیجریه، اکوادور و گابن به آنها پیوستند. بحران نفت 1973، انقلاب اسلامی 1979 در ایران، و جنگ 1980 ایران و عراق، دهه 1970 و اوایل دهه 1980 را به اوج نفوذ جهانی اوپک تبدیل کردند. اما سقوط قیمت نفت در اواسط دهه 1980 و رکود طولانی مدت متعاقب آن، همراه با افزایش تعداد تولیدکنندگان غیرعضو، منجر به کاهش این نفوذ شد. پس از سال 2002، افزایش قیمت جهانی نفت از سر گرفته شد.
افزایش تفاوت ها در سیاست های کشورهای عضو، دگرگونی ساختار انرژی جهانی و توسعه سریع "انقلاب شیل" آمریکای شمالی، اوپک را با چالش های جدیدی روبرو کرده است. این امر باعث شد که سازمان تحت رهبری عربستان سعودی و قدرت های تولیدکننده نفت غیراوپک به رهبری روسیه، در سال 2016 به توافقی برای کاهش تولید نفت دست یابند. توافقنامه همکاری استراتژیک سه ساله منجر به ایجاد مکانیسم اوپک پلاس شد.
میانگین تولید روزانه نفت 13 کشور عضو اوپک بیش از 35 درصد کل تولید جهانی نفت است. عضو اصلی این سازمان، عربستان سعودی است که یک سوم کل تولید اوپک را به خود اختصاص داده است. تولید روزانه 10 قدرت تولیدکننده نفت غیراوپک تقریباً 20 درصد از کل تولید جهانی را تشکیل می دهد. عضو اصلی کشورهای غیراوپک تولیدکننده نفت روسیه است. مجموع تولید نفت در کشورهای اوپک پلاس حدود 55 درصد کل جهان است.
کاملاً واضح است که عملکرد موفقیت آمیز سازوکار اوپک پلاس تا حد زیادی به هماهنگی و همکاری بین دو بزرگترین تامین کننده انرژی - عربستان سعودی و روسیه بستگی دارد. این امر نه تنها به دلیل نیاز به همکاری بین المللی انرژی، بلکه به دلیل عوامل سیاسی جهانی است. نفت مایع ای پرانرژی و همه کاره است، هم برای توسعه اقتصادی و هم برای تامین امنیت ملی کشورها ضروری استو برای کشورهای تامین کننده نفت، منبع کلیدی جایگاه و نفوذ بین المللی آنهاست. بنابراین سازوکار اوپک پلاس در مخالفت با نقش فزاینده آمریکا به عنوان بزرگترین صادرکننده نفت شکل گرفت.
اوپک پلاس نه تنها چشم انداز انرژی جهان را تغییر داده است، بلکه دارای نفوذ سیاسی بین المللی گسترده ای است. بازار جهانی نفت همواره تحت تاثیر عوامل ژئوپلیتیکی بوده است. از زمان وقوع بحران اوکراین در سال 2022، روسیه تمام تلاش خود را برای تضمین صادرات هیدروکربن ها که یک منبع مهم اقتصادی و استراتژیک برای آن است، به کار گرفته است. و کشورهای تولیدکننده نفت خاورمیانه نیز در راستای منافع خود عمل کردند. آنها با مقاومت در برابر فشار ایالات متحده برای انتخاب طرف، رابطه همکاری انرژی با مسکو را حفظ کردند و در نتیجه، استقلال استراتژیک و رقابت پذیری بین المللی خود را افزایش دادند.
در اکتبر 2023، دور جدید جنگ اسرائیل و فلسطین آغاز شد و نگرانی های گسترده ای در جهان ایجاد کرد. جامعه بین المللی از اعضای اوپک پلاس مانند عربستان سعودی، امارات و روسیه انتظار دارد تا تعاملات خود را تقویت کرده، از طریق هماهنگی سیاست انرژی، تأثیر بیشتری بر اوضاع سیاسی بین المللی بگذارند.
نویسنده: ZouZhiqiang، پژوهشگر مرکز مطالعات خاورمیانه، دانشگاه فودان.