پزشک به همراهان بیمار گفت که بیمار باید تحت عمل جراحی قرار گیرد و به ناچارا باید انگشت پا به خاطر عمق بافت اسکار قطع شود و حتی احتمال دارد که این زخم در قسمت های زیر انگشت پا نیز گسترش پیدا کرده باشد که در اینصورت می بایست قسمتهای بیشتری از پا را بردارند.دیابت یک بیماری مزمن است که در آن بدن یا انسولین کافی تولید نمی کند و یا نمی تواند از انسولینی که تولید می کند به طور موثر استفاده کند. در نتیجه، این اختلال منجر به سطوح بالای قند در خون می شود که در صورت عدم مدیریت صحیح می تواند منجر به عوارض سلامتی مختلفی شود.
دکتر امیر قاسملوئی عضو هیات علمی دانشگاه تهران در خصوص وضعیت آماری شیوع دیابت در ایران به اسپوتنیک گفت، طبق داده ها ۱۴ درصد از جمعیت بزرگسال بالای ۲۵ سال در ایران به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند که این عدد به نسبت عدد بالا و همچنین رو به رشدی است. از دیگر آمارهای مربوط به دیابت این است که در سال ۱۴۰۰ پنجاه هزار مرگ ناشی از دیابت رخ داده و همچنین آمارها حاکی از آن است که در سال ۲۰۲۱ شاهد بیشترین درصد شیوع دیابت در خوزستان با افزایش ۳/۱۶ بودیم. همچنین طی یک بازه زمانی پنچ سال از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ افزایش نسبی ۳۰ درصدی شیوع دیابت در کشور را داشتیم که این عدد بسیار بالاست.
وی در ادامه بیان داشت، در بررسی دو نوع شایع دیابت توجه به برخی نکته ها ضروری است، دیابت نوع ۱ که اغلب حالت وراثتی دارد و معمولا در سنین زیر ۱۸ سال بروز می کند و آنچه که معمولا مورد بحث پزشکی است دیابت تیپ ۲که اغلب در سنین بزرگسالی بروز می کند و عمدتا دارای علل و عوامل قابل پیشگیری است.
دکتر قاسملوئی افزود، از اصلی ترین عوامل دیابت نوع دوم می توان به چاقی و سبک زندگی صنعتی اشاره نمود. با افزایش میزان مصرف فست فودها، روغن های صنعتی، افزایش زمان فعالیتهای نشسته، کم شدن میزان فعالیتهای بدنی و بصورت کلی افزایش چاقی شاهد آن هستیم که در میان جمعیت بیماریهای غیر واگیردار از جمله دیابت بصورت نگران کننده ای در حال افزایش پیدا کردن است.
وی در خصوص اهمیت پیشگیری از بروز بیماری دیابت در جامعه گفت، مهمترین عامل ایجاد تغییر در سبک زندگی افراد به سمت افزایش میزان فعالیت بدنی و همچنین به حداقل رساندن میزان مصرف فست فود است، همچنین کنترل وزن و پیشگیری از چاقی که شایع ترین بیماری قرن حاضر بصورت غیر واگیردار است و دور ماندن از تبعات آن بسیار ضروری بشمار می آید.
قاسملوئیی در پاسخ به این سوال که آیا دیابت می تواند زمینه ساز ابتلا به بیماریهای دیگر باشد، توضیح داد: قطعا بله، زیرا دیابت در واقع روی بسیاری از سیستم های بدن تاثیر می گذارد، به عنوان مثال دیابت با تاثیر روی سیستم عصبی بدن می تواند منجر به نوروپاتی یا اختلال عصبی در قسمتهای مختلف شود. یکی از شایع ترین این موارد دیابتیک فوت(پای دیابتی) است، در این وضعیت افراد دیابتی اختلال حس پا دارند و به علل مختلف احتمال بروز زخم وجود دارد که به دلیل اختلال حس متوجه زخم نمی شوند و ممکن است این زخم پیشرفت کرده، سیاه شود و در برخی موارد حتی مجبور به قطع اندام تحتاتی می شویم. یا در قسمتهای مختلف سبب بروز نفروپاتی دیابتی شود، یعنی آسیبی که دیابت به کلیه ها می زند درصورت عدم کنترل حتی غیر قابل جبران خواهد بود. همچنین رتینوپاتی دیابتی که مربوط به چشم است از دیگر مشکلاتی است که در نتیجه دیابت بروز می کند، به همین دلیل هم به بیماران دیابتی توصیه می شود حداقل سالی یکبار توسط چشم پزشک معاینه شوند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره وجود داروهای دیابت در ایران به اسپوتنیک گفت، در حال حاضر شرکتهای مختلفی داروهای خوراکی و تزریقی که کاربردی ترین آنها متفورمین و انسولین است را تولید می کنند و خوشبختانه به نسب قابل قبولی در اختیار افراد قرار می گیرد. البته در برخی دوره ها شاهد فراز و نشیب هایی از موجودی این داروها بودیم، اما در حال حاضر انواع انسولین ها و داروها در اختیار بیماران است.
وی در پایان گفت، امیدوارم با تغییر سبک زندگی افراد بتوانیم مانع گسترش رو به جلو ابتلا به دیابت و بیماریهای غیر واگیردار ناشی از سبک زندگی را باشیم.