در همان اولین سالهای اقامتم در روسیه علاقه ای که مردم به این ورزش نشان می دادند نظرم را بسیار جلب کرد، بعدا متوجه شدم که این ورزش در میان مردم روسیه از جایگاه ویژه ای برخوردار است و بعد از ورزش فوتبال از محبوب ترین رشته های ورزشی است. در روسیه مردم یا خودشان بازیکن هاکی هستند و یا به تماشای هاکی علاقمند هستند و در کنار بازیکنان تیم ملی، ولادیمیر پوتین به همراه سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه و برخی دیگر از مقامات این کشور از معروف ترین بازیهای هاکی را در این کشور رقم زدند.
طبیعی است در سرزمین برف و زمستانهای طولانی چنین ورزش پر هیجانی از محبوبیت بالا برخوردار شود، تقریبا می توانم بگویم هاکی یخی برای مردم روسیه جایگاهی مثل رشته کشتی برای ایرانی دارد. اگرچه این رشته ورزشی برای اولین بار توسط کانادا به این کشور وارد شد، اما بعدها روسیه در این ورزش از پیشرفت زیادی برخوردار شد، تا جائیکه به عنوان نمونه تیم ملی هاکی روی یخ اتحاد شوروی از برترین تیمهای همهٔ ادوار در بازیهای بینالمللی بودند و تقریباً همهٔ مسابقات جهانی و تورنمتهای المپیک بین ۱۹۵۴ و ۱۹۹۱ را برد و هرگز در تورنمنتهای فدراسیون بینالمللی هاکی روی یخ که در آنها شرکت کرد، از دستیابی به مدال بازنماند.
چندین بار در مرکز تجاری - تفریحی ایران مال تمرین بازیکنان هاکی ایران را دیده بودم هم بانوان و هم آقایان. از اینکه در ایران نیز با هوایی نیمه گرمسیری که اخیرا از نعمت بارش برف کم بهره شده هم این رشته ورزشی طرفدارانی دارد، شگفت زده شدم، همین بهانه ای شد تا در این گزارش نگاهی به ورزش هاکی یخی در ایران داشته باشیم.
هاکی روی یخ ایران به دوران پهلوی بر می گردد که به صورت تفریحی بازی میشد. اولین فدراسیون هاکی در ایران بطور رسمی همزمان با مسابقات آسیایی، در سال ۱۳۵۱ تاسیس گردید. اما مدت کوتاهی پس از انقلاب اسلامی در ایران ممنوع شد. سپس بعد از دههها با توجه به پتانسیل و اقبال موجود در جامعه ایران دوباره این ورزش مجددا به شکل رسمی از سر گرفته شد. سال ۱۳۸۱ در سازمان تربیت بدنی طرح سند راهبردی نظام جامع ورزش کشور مطرح گردید و این طرح گام عمده و آغازین برای سامان و سازمان دادن به تلاشهای گسترده و گوناگون در پهنه ورزش ایران و سامان دهی به وضعیت هاکی شد. نخستین بازی رسمی هاکی روی یخ در ایران سال ۱۳۹۵ میان تیمهای پدیده شاندیز و خراسان رضوی در پیست یخ پدیده مشهد برگزار شد.
در حال حاضر، در شهرهای مختلف ایران تیم های هاکی فعالیت دارند و تیم ها در لیگ برتر هاکی روی یخ مردان و زنان شرکت میکنند، همچنین مسابقات با فرمت و قانون استاندارد جهانی برگزار میشوند.
اولین تیم های ملی هاکی روی یخ مردان و زنان به شرح زیر تشکیل شد:
زیر ۱۰ سال پسران و دختران سال تشکیل ۲۰۲۳
زیر ۱۴ سال پسران و دختران سال تشکیل ۲۰۲۳
زیر ۱۸ سال پسران، تشکیل سال ۲۰۲۲ و دختران ۲۰۲۳
زیر ۲۰ سال پسران سال تشکیل ۲۰۲۱
بزرگسالان مردان سال تشکیل ۲۰۱۷ و بزرگسالان زنان سال تشکیل ۲۰۲۱
ایران به طور رسمی امسال با ۶۰ رای قاطع توانست به عضویت فدراسیون جهانی هاکی روی یخ درآید. طی هفته های گذشته پیست یخ ایران مال شاهد برگزاری لیگ هاکی روی یخ مردان و زنان بود. همچنین لازم به ذکر است تیم ملی هاکی روی یخ زنان ایران پس از درخشش در آسیایی و کسب عنوان ارزشمند نایب قهرمانی، برای شرکت در مسابقات توسعه هاکی زنان قهرمانی جهان انتخاب و دعوت شد تا آبان ماه در لهستان همراه با تیمهای ایرلند، کلمبیا، آرژانتین در این مسابقات شرکت کند، اما متاسفانه لهستان از صدور ویزای زنان هاکی باز ایران خودداری کرد.
بازیِ "هاکیِ روی یخ" ورزشی بسیار فیزیکی است که در آن سه عاملِ سرعت، تکنیک و قدرت فیزیکی یا قدرت جسمانی نقشی اساسی را ایفا میکنند.این بازی شامل سه سِت ۲۰ دقیقهای میباشد و زمان بازی فقط هنگامی محاسبه میشود که توپ در حالحرکت باشد. هر تیم از 20 بازیکن تشکیل شده که 6 بازیکن اصلی و 14 بازیکن ذخیره را شامل می شود. تعداد تعویض ها در هاکی روی یخ نامحدود است (دروازه بان تعویض نمی شود) و این بازی شامل 3 بخش (Period) 20 دقیقه ای است که در مجموع زمان این بازی را به 60 دقیقه می رساند. اگر در پایان ستِ سوم نتایج مساوی بود وقت اضافه نیز در نظر گرفته میشود و اولین تیمی که گل به ثمر برساند برندهٔ آن مسابقه میشود.