لاوروف: سند مشارکت راهبردی روسیه و ایران در مراحل نهایی تدوین خود قرار دارد

وزیر امور خارجه روسیه گفت:" هرچه گام‌های تحریکی مانند اعزام ناوگان آمریکایی به منطقه درگیری خاورمیانه بیشتر باشند، احتمال افزایش تنش در این منطقه افزایش می باید.
Sputnik
به گزارش اسپوتنیک، سرگئی لاوروف که برای شرکت در نشست وزرای امور خارجه فرمت 3+3 درباره تحولات قفقاز به میزبانی تهران در ایران حضور دارد در کنفرتس خبری بعد از این نشست گفت: نشست بعدی وزرای امور خارجه در قالب "3+3" در نیمه اول سال 2024 در ترکیه برگزار خواهد شد".
وی به خبرنگاران گفت: "همه اینها توسط همکاران ترکیه ای ما که میزبان دومین نشست وزیران هستند که تقریباً در نیمه اول سال آینده برنامه ریزی شده است، هماهنگ خواهد شد."
او گفت: "همه موافق بودند که درها برای گرجستان در قالب 3+3 ما باز است. ما دلایلی را که رهبری گرجستان تاکنون از پیوستن به این "قالب" خودداری کرده است، درک کرده و از تلاش وی برای پیوستن به این قالب در اینده قدردانی می کنیم. تحت هر شرایطی مقامات فعلی تفلیس، همانطور که بیش از یک بار ثابت کرده اند، در درجه اول همه اقدامات خود را بر اساس منافع ملی اساسی انجام می دهند. این دلیلی برای این باور است که قالب کامل "3+3" ممکن است در آینده نزدیک صورت پذیرد".
لاوروف افزود:" درگیری تا حد زیادی حل شده است. هر دو طرف توافق کردند که قره باغ متعلق به آذربایجان است و این مشکل اصلی حل نشده بود. البته اکنون گام‌های عملی برای عادی‌سازی کامل روابط باقی مانده است، در درجه اول آماده‌سازی معاهده صلح، تحدید مرزها و ایجاد روابط اقتصادی حمل‌ونقل بدون هیچ مانعی، همانطور که همه در نشست‌های روسای جمهور روسیه، آذربایجان و ارمنستان بر سر آن توافق کردند".
وزیر خارجه روسیه بیان کرد:" همه کارشناسان به خوبی می دانند که همه چیز لازم برای بحث و توافق در مورد تعیین حدود مرز بین ارمنستان و آذربایجان، از جمله، اول از همه، نقشه هایی که از زمان شوروی باقی مانده است، در دست روسیه است. شرکا این را درک می کنند. ما در تلاش نیستیم که یک معامله بزرگ از آن بسازیم. در صورت تمایل، بگذارید شانس خود را در بروکسل امتحان کنند، اما ما همیشه آماده ایم تا واقعاً به شروع تحدید حدود واقعی کمک کنیم".
وزیر خارجه روسیه اضافه کرد:" در طول یک سال گذشته، تلاش‌هایی برای نفوذ در روند تحدید حدود مرز بین ارمنستان و آذربایجان از قبل از همه از سوی اتحادیه اروپا و تا حدی از سوی ایالات متحده صورت گرفته است".
وی در بخش دیگیری از صحبت های خود در خصوص سند مشارکت راهبردی میان ایران و روسیه گفت:"آماده سازی سند مشارکت راهبردی جامع بین روسیه و ایران در مرحله پیشرفته است. من می‌توانم بگویم حدود 85 درصد توافق شده است؛ برخی از موضوعات خاص باقی مانده است که یک روند مذاکره فعال در مورد آنها در حال انجام است".
وی تاکید کرد:" در خصوص زمان چیز خاصی نمی گویم. برای ما مهمترین موضوع همیشه نه ضرب الاجل های مصنوعی، بلکه نتیجه بوده است. در این مورد هم همینطور است".
وزیر امور خارجه روسیه افزود: "اتفاقا امروز در دیدار با ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، تعهد خود را برای تکمیل سریع این سند جدید تایید کردیم".
نشست وزرای امور خارجه در قالب فرمت "3+3" درباره قفقاز جنوبی در تهران برگزار شد. وزرای امور خارجه پنج کشور روسیه، ایران، ترکیه، ارمنستان و آذربایجان در این نشست شرکت کردند. طرف گرجستانی از شرکت در این نشست خودداری کرد.
ابتکار نشست شش جانبه همکاری در قفقاز جنوبی در پایان سال 2020 توسط الهام علی اف و رجب طیب اردوغان، رهبران آذربایجان و ترکیه آغاز شد که بعدها به "3+3" معروف شد. روسیه و ایران از این ایده استقبال کردند و ارمنستان نیز به این قالب پیوست. گرجستان اعلام کرده است که قصد ندارد در این طرح شرکت کند. در 10 دسامبر 2021، اولین نشست پلت فرم منطقه ای مشورتی در سطح معاونان وزیران خارجه پنج کشور در مسکو برگزار شد. گرجستان از این نشست در سال 2021 و از نشست فعلی در سطح وزرای خارجه خودداری کرد.
بحث و گفتگو