به گزارش اسپوتنیک و به نقل از تسنیم، محققان دانشگاه تهران و دانشگاه فردوسی مشهد برای نخستین بار در ایران، در یک همکاری بین دانشگاهی موفق به ساخت واکسن نوترکیب تحت واحد آنفلوانزای H9N2 با استفاده از مهندسی ژنتیک شدند.
این موفقیت که حاصل نتایج رساله دکتری تخصصی امیر اصغری باغخیراتی؛ دانشجوی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران است، میتواند علاوه بر کاهش علائم بیماری آنفلوانزای پرندگان تحت تیپ H9N2، سطح ایمنی را بالا برده و سبب کاهش دفع ویروس شود.
دکتر جمشید رزمیار؛ استاد راهنمای اول این رساله درباره اهمیت ساخت این واکسن و دستیابی محققان کشور به فناوری ساخت واکسن نوترکیب با استفاده از مهندسی ژنتیک، گفت: با توجه به اینکه ایران جزو 10 تا 14 کشور تولیدکننده عمده مرغ و تخم مرغ در جهان است، ساخت واکسنی که بتواند باعث کاهش تلفات شده و با ایجاد ایمنی از بیماری جلوگیری کند حائز اهمیت است.
دانشیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران تصریح کرد: بیماری آنفلوانزا یک بیماری حاد تب نزلهای است که میتواند به راحتی از طریق ذرات تنفسی یا تماس مستقیم منتقل شود. ویروسهای آنفلوانزا به طور کلی در سه تیپ A، B و C تقسیمبندی شدهاند که تیپ B و C در انسان منجر به علائم سرماخوردگی شده و واکسن آن سالیانه در جوامع انسانی به صورت تزریقی استفاده میشود و تقریباً یک سال ایمنی دارد، ولی تیپ A که مخزن و منشأ آن پرندگان مهاجر هستند بسیار خطرناک است و اگر بتواند در شرایطی به انسان منتقل شود موجب مرگ و میر بالا میشود.
وی افزود: طبق گزارشات، ویروس آنفلوانزا پرندگان تحت تیپ H9N2 قادر است علاوه بر ماکیان، در انسان و سایر پستانداران نیز منجر به ایجاد بیماری شود. با توجه به گسترش این ویروس در مناطق جغرافیایی وسیعی از آسیا و آفریقا و همچنین بومی شدن آن در تعدادی از کشورها از جمله ایران، در صورت ایجاد جهش و بروز همهگیری، خسارات جبرانناپذیری به بار خواهد آورد.
دکتر جمشید رزمیارتأکید کرد: در صورت بروز یک همهگیری انسانی با این تحت تیپ، تعداد تخم مرغهای جنیندار، به هیچ وجه نمیتوانند پاسخگوی نیاز به واکسن باشند. و در نهایت، واکسنهای غیرفعال آنفلوانزا باید صرفاً به صورت تزریقی استفاده شوند، که گرفتن تک تک پرندگان و تزریق واکسن به آنها کاری زمانبر و هزینهبر است؛ اما در تولید اولین واکسن نوترکیب آنفلوانزای تحت تیپ H9N2 در ایران، بدون استفاده از ویروس زنده، بدون نیاز به تخم مرغ جنیندار، با صرف هزینه کمتر و بازدهی بیشتر بود که پتانسیل استفاده به صورت آشامیدنی، اسپری و قطره چشمی را دارد.