به گزارش اسپوتنیک، "کارین ژان پیر"، سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری خود با اعلام این موضوع و در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر واکنش آمریکا به افزایش تقاضای کشورهای مختلف جهت پیوست به سازمان ها و گروه هایی مانند برکیس، گفت:" در همکاری، ما به یک دستور کار مثبت پایبند هستیم، ما به نشان دادن مزایای دولت و مدل اقتصادی خود توجه ویژه ای داریم. آمریکا از شرکای خود نمی خواهد که میان آمریکا و دیگر کشورها یکی را انتخاب کنند".
ژان پیر افزود: ما بارها تاکید کردهایم که ایالات متحده نمیخواهد مشارکت کشورها با یکدیگر را محدود کند، اما ما میخواهیم دولتها حق انتخاب داشته باشند که چگونه به نفع شهروندان خود عمل کنند".
ژان پیر افزود: ما بارها تاکید کردهایم که ایالات متحده نمیخواهد مشارکت کشورها با یکدیگر را محدود کند، اما ما میخواهیم دولتها حق انتخاب داشته باشند که چگونه به نفع شهروندان خود عمل کنند".
او همچنین خاطرنشان کرد که کشورها خودشان باید درباره ارتباطات دیپلماتیکشان صحبت کنند.
"محمد قادری" سردبیر نورنیوز و کارشناس مسائل بین المللی در پاسخ به سوال اسپوتنیک مبنی بر آنکه سیاست های آمریکا چگونه در میزان تمایل ایران و دیگر کشورها برای پیوستن به بریکس تاثیرگذار است، و آنکه چرا آمریکا تا این حد تلاش در عدم گسترش این گروه دارد، گفت: در رابطه با موضوع نشست بریکس و آنچه آمریکا در تلاش برای انجام آنست، چند نکته وجود دارد. نخسن اینکه آمریکا به دلایل متعدد به این جمع بندی رسیده که روند سیاست های یکجانبه گرایانه واشنگتن دیگر در فضا و نظم جدیدی جهانی که در حال شکل گیری است، جایگاه گذشته را نداشته و کشورهای مختلف به مرور سیاست های خود را در چارچوبی خارج از روند یکجانبه گرایی ایالات متحده تنظیم می کنند. به عبارت دقیق تر اگر در گذشته چند کشور در نقطه مقابل آمریکا قرار داشتند و آمریکا سعی می کرد آنها را به اشکال مختلف منزوی کند، اما امروزه شاهد آن هستیم که این کشورها مانند روسیه و ایران نه تنها منزوی نشده اند، بلکه خود غرب و آمریکا است که به دلیل سیاست های یکجانبه گرایانه خود دچار انزوا در عرصه بین المللی و نظام جدید جهانی شده است".
وی ادامه داد:" دولت آمریکا تلاش می کند تا به نوعی خود را با این فضای جدید تنظیم کند. اما تاسفانه رفتار و گفتار مقامات کاخ سفید صادقانه نیست. اگرچه در موضع گیری های رسمی اعلام می کنند که مشکلی با چنین اتحادیه ها و نشست ها و پیمان ها ندارند، اما در عمل تمام تلاش خود را در جهت عدم شکل گیری این گونه اتحادها به کار میگیرند. چراکه آنها بهتر از هر کسی می دانند که تشکیل چنین سازمان هایی در وهله اول تلاش در به چالش کشیدن حاکمیت زنجیره دلار در تبادلات اقتصادی دنیا می باشد و این نوعی زنگ خطر برای کاخ سفید تلقی می شود".
قادری در پاسخ به پرسش اسپوتنیک در خصوص مزایای عضویت در بریکس برای ایران و کشورهای دیگر افزود:" در عرصه سیاسی بسیاری از کشورها در حال تشکیل یک بلوک قدرت جدید در مقابل یکجانبه گرایی آمریکا هستند و این به معنای آنست که آمریکا مانند گذشته هر آن چیزی را که اراده می کند نمی تواند در فضای بین المللی انجام دهد. نمونه ها و شواهد بسیار در این خصوص وجود دارد، کما اینکه آمریکا دیگر نمی تواند اراده خود را در موضوعاتی مانند بحث انرژی مانند آنچه که در اوپک و اوپک پلاس اتفاق افتاد، تحمیل کند. و یا حتی در موضوعات سیاسی، دفاعی و امنیتی نیز این اتفاقات در حال افتادن است. با وجود آنکه به عنوان مثال آمریکایی ها تلاش داشتند یک پیمان امنیتی منطقه ای در حوزه غرب آسیا و حاشیه خلیج فارس ایجاد کنند ولی کشورهایی که تا همین چندی پیش جزو متحدین واشنگتن به شمار می آمدند، رویکرد خود را تغییر داده و به خصوص پس از توافق مهم میان ایران و عربستان شاهد این هستیم که حتی کشوری مانند امارات متحده از این پیمان خارج و تلاش می کند امنیت منطقه ای را با حضور ایران به عنوان یک بازیگر مهم خاورمیانه جستجو کند. این موضوعات به ویژه پس از نشست دبیران شورای امنیت کشورهای بریکس و دوستان برکس نشان دهنده آن است که آمریکایی ها بیش از گذشته در فضای نظم جدید جهانی در موضع انزوا قرار گرفته و اظهارات و مواضعشان قابل اتکا نمی باشد".
همچنین شعیب بهمن دکترای علوم سیاسی و کارشناس مسائل سیاسی نیز در این خصوص به اسپوتنیک گفت:" آمریکایی ها در سال های گذشته سیاست هایی را مبنی بر استفاده بیش از حد از ابزار تحریم استفاده می کردند. اگرچه این تحریم ها فشارهای اقتصادی به این گونه کشورها وارد کرد، ولی استفاده بی رویه ای این ابزار باعث شده تا کشورها به این فکر بیوفتند که از طریق سازوکارهای جایگزین بتوانند معاملات اقتصادی و مالی خود را انجام دهند. به عنوان مثال یک طرح بلند پروازانه در گروه بریکس مطرح شده مبنی بر آنکه کشورهای عضو بتوانند ساختارهای جایگزین ارگان هایی مانند بانک جهانی و صندوق بین المللی پول را پیدا کنند. چنین اقداماتی دیگر کشورها را نیز ترغیب به پیوستن به چنین گروه هایی می کند. از طرفی آمریکایی ها متوجه نتیجه عکس سیاست های گذشته خود شده و سعی در سنگ اندازی در حرکت و گسترش این گونه سازمان ها و گروه ها برآمده است".
بهمن ادامه داد:" علت اصلی احساس خطر آمریکایی ها از به وجود آمدن چنین نهادهایی، انجایی است که وجود چنین ساختارهایی می تواند حاکمیت آنها به ویژه در حوزه های اقتصادی بر جهان را خدشه دار کند. با توجه به اینکه بسیاری از کشورهای جهان از جمله اعضای بریکس تلاش گسترده ای را برای انجام معاملات اقتصادی با استفاده از ارزهای ملی آغاز کرده اند، بنابراین آمریکا از این موضوع احساس خطر کرده و تمام تلاش خود را برای عدم گسترش چنین گروه هایی به کار می گیرد".
این کارشناس در پایان در خصوص مزایای عضویت ایران در بریکس تاکید کرد:" در حالت کلی موضوع همکاری و عضویت کشورها در سازمان های بین المللی منافع دو جانبه ای دارد. ایران یک کشور مهم از لحاظ ژئوپولیتیکی و یک قدرت منطقه ای محسوب می شود که دارای منابع طبیعی و همچنین انرژی بسیاری می باشد. موقعیت جغرافیایی ایران در تسهیل سیستم ترانزیتی بین المللی بسیار حائز اهمیت می باشد. بنابراین پیوستن ایران به گروه بریکس وزن آن را افزایش داده و در طرف مقابل دارای مزایای بسیاری برای خود ایران می باشد. با توجه به محدودیت ها و تحریم های اقتصادی بسیار بر علیه ایران، عضویت در چنین گروهی و همراهی با چنین کشورهایی موجب تقویت روابط مالی و بانکی و همچنین افزایش وزن سیاسی و منطقه ای ایران می شود".
کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی عضو گروه بریکس هستند. الجزایر، بنگلادش، مصر و اتیوپی نیز درخواست رسمی برای عضویت در بریکس ارائه کردند. آرژانتین، ایران و همچنین اندونزی، عربستان سعودی و ترکیه علاقه به پیوستن به این گروه را قبلا ابراز کرده اند.