به گزارش اسپوتنیک، بنا بر ادعای این مقام آمریکایی، واشنگتن امیدوار است که معافیت 120 روزه به کاهش فشار ایران بر عراق برای دسترسی به این پول کمک کند، پولی که پیش از این فقط میتوانست به حسابهای محدود شدهای در عراق واریز شود اما اکنون چنین پولهایی وارد حسابهایی در بانکهای غیر عراقی خواهد شد.
در همین خصوص "سید هادی افقهی" تحلیلگر ارشد در مسائل خاورمیانه و کشورهای عربی در پاسخ به پرسش اسپوتنیک مبنی بر چگونگی ارزیابی این گام آمریکا در قابل ایران گفت:" به عنوان مقدمه، آمریکایی ها در حال حاضر در عراق تحت فشار هستند. آنها هنوز در بسیاری از تاسیسات و ارگان ها و مراکز تصمیم گیری عراق مانند بانک مرکزی تصمیم گیرنده هستند. به عنوان مثال عراق به دلیل آنکه هنوز طبق مصوبه شورای امنیت تحت فصل هفت قرار دارد، بنابراین بدون اجازه و دستور آمریکا امکان دخل و تصرف در پول عایدی فروش نفت خود را ندارد".
افقهی ادامه داد:" حدود 17 سال است که عراق به ایران بدهکار است. اما در تمان این سال ها آمریکا با کارشکنی های خود چندین هدف را دنبال می کند. آنها از سویی قصد دارند حاکمیت اقتصادی خود بر عراق را تحکیم بخشند، از طرف دیگر قصد دارند حوزه انرژی و تاسیسات نیروگاهی عراق را در وضعیت ضعف نگه دارند. آنها از سوی دیگر می خواهند از سود ایران در بحث فروش انرژی به عراق نیز جلوگیری کنند".
وی تاکید کرد:" با توجه به فصل گرما در این کشور که گاها دمای هوا به 55 درجه می رسد، نارضایتی در میان مردم به وجود آمده است که آن را با تظاهرات مختلف در بغداد و حتی دیگر کشورها نسبت به سیاست های آمریکا اعلام کردند. دولت عراق نیز نسبت به این موضوع حساس شده در اقدامی هوشمندانه به ایران پیشنهاد کرد، در ازای گاز و برق دریافتی از تهران، نفت ارائه کند. آمریکایی ها با این اقدام به خود آمده و سعی کردند این تابو را بشکنند. آنها با اعطای این مجوز معافیت هر چند کوتاه مدت سعی کردند این فشار را کم کرده تا از چرخش کامل عراق به سوی ایران نیز جلوگیری کنند".
افقهی در پاسخ به سوال اسپوتنیک مبنی بر تاثیرگذاری این اقدام بر روابط ایران و عراق در موضوع مشارکت انرژی توضیح داد:" روابط ایران و عراق مطلوب بوده و است. مشکل اصلی آمریکاست که در حال کارشکنی بوه و اجازه طی معمول و عادی روابط میان این دو کشور را نمی دهد. آنها اجازه تعاملات و تبادلات و افزایش صادرات و واردات میان ایران و عراق را نمی دهند. آنها همیشه در این منطقه در پی آشوب بوده اند و نزدیکی کشورها و ملت های این منطقه استراتژیک برای انها مشکل ساز بوده و هست".
این کارشناس مسائل خاورمیانه در پایان در خصوص آنکه آیا می توان این اقدام را به عنوان نخستین گام ها در توافقات انجام شده در مذاکرات محرمانه میان ایران و آمریکا تلقی کرد یا خیر، اضافه کرد:" مذاکرات شبه پنهان و غیرمستقیم و با واسطه ایران و آمریکا سالهاست که آغاز شده اند. ولی به نتیجه مطلوب و دلخواهی نمی رسند. همانطور که قطری ها و عمانی ها بارها تلاش کردند تا نقش میانجی را ایفا کنند. اگر توجه داشته باشید چندی پیش وزیر خارجه عمان با وجود اینکه امیرعبداللهیان ماه گذشته به آنجا سفر داشت، به تهران آمد. این موضوع نشان دهنده آن است که آمریکایی های با توجه به سابقه و تخصص عمانی ها به میانجی گری از این موضوع استقبال می کنند. ایران هم به همین صورت. کما اینکه شاهد مواردی مانند تبادل زندانیان و آزاد شدن دارایی های بلوکه ایران در کره جنوبی بوده ایم. در هر صورت باید صبر کرد و دید که این موضوع چه نتیجه ای خواهد داشت. آیا عراق در این بحث باز زیر سلطه آمریکا قرار خواهد داشت، یا اینکه موضوع نفت در مقابل گاز و برق می تواند تابوی آمریکا را بشکند؟"