گزارش و تحلیل

بوی بمب های هلندی "سردشت" را سوزاند + ویدئو

پس از گذشت بیش از سه دهه از پایان جنگ تحمیلی علیه ایران، افزون بر 60 هزار نفر ازغیرنظامیان این کشور، از بیماری‌ها و صدمات ناشی از کاربرد سلاح‌های ممنوعه شیمیایی توسط رژیم صدام در جنگ تحمیلی رنج می‌برند. ایران بزرگترین قربانی سلاح‌های شیمیایی بعد از جنگ اول جهانی است و از اولین کشورهایی است که به معاهده منع سلاح‌های شیمیایی ملحق شده است.
Sputnik
به گزارش اسپوتنیک، بمباران شیمیایی سردشت، اما، یک جنایت جنگی و بمبارانی بود که نیروی هوایی عراق در ۷ تیر ۱۳۶۶ با استفاده از بمب‌ های شیمیایی در چهار نقطهٔ پرازدحام شهر سردشت در ایران انجام داد.
در این حمله ۱۱۰ نفر از ساکنان غیرنظامی شهر کشته شده و ۸۰۰۰ تن دیگر نیز در معرض گازهای سمی قرار گرفتند و مسموم شدند، این حمله یکی از ناگوار ترین فجایع جنگی علیه بشریت بود چرا که هیچ یک از مجامع بین المللی بدلیل قدرتمندی طرفدارن صدام به آن واکنش نشان ندادند و برخی از کشور ها بدلیل فروش سلاح های شیمیایی به صدام سعی در انکار آن داشتند.
به گزارش خبرنگار اسپوتنیک در تهران آقای دکتر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این زمینه گفت:
"سخن را با صلوات بر پیامبر عظیم الشان اسلام (ص) سلام بر امامان معصوم (س) و درود به ارواح طیبه امام خمینی (ره) و شهدای انقلاب اسلامی دفاع مقدس دفاع از حرم امنیت و غیرت آغاز میکنم و در سی و ششمین سالگرد بمباران شیمیایی شهر سردشت ضمن ادای احترام به مقام شامخ همه شهدای شیمیایی کشور یاد و خاطره ایثارگریهای آنان را گرامی میدارم و از خداوند متعال برای همه جانبازان عزیز از جمله جانبازان شیمیایی به ویژه بانوان جانباز شیمیایی سلامتی و بهبودی عاجل طلب میکنم.
تاریخ دفاع مقدس مملو از صفحات زرین دفاع قهرمانانه و مقاومت پیروزمندانه ملت ایران در برابر تجاوز و همچنین آثار و صدمات بجامانده از ددمنشیها و ناجوانمردیهای دشمن است که در این میان زخم ها و رنج های ناشی از سلاحهای شیمیایی از همه دردناکتر و یادآور جنایتی است که وجدانهای بیدار بشری هرگز آن را فراموش نخواهد کرد.
شواهد معتبر و مدارک غیرقابل انکاری از شراکت عملی و گسترده برخی دول غربی به ویژه آلمان، انگلیس، فرانسه، هلند و آمریکا در انجام این جنایات از طریق تجهیز رژیم صدام به سلاحهای شیمیایی و کمک به آن در استفاده از آنها علیه مردم ایران وجود دارد به عنوان مثال تأسیسات تولید سلاح شیمیایی در سامرا و فلوجه عراق با مشارکت وزارت دفاع آلمان ساخته شد؛ با محموله های شیمیایی دریافتی از آمریکا به تولید رسید و سلاحهای شیمیائی تولیدی آن به وسیله جنگ افزارهای تهاجمی فرانسوی علیه شهروندان ایران استفاده شد.
یکی از ابعاد کمتر دیده شده جنایت استفاده از سلاح شیمیایی علیه ایران کاربرد وسیع آن علیه شهرها و غیرنظامیان بویژه زنان بی دفاع و کودکان بیگناه بود که باعث شهادت هزاران نفر و جانباز شدن دهها هزار نفر گردید که گروه کثیری از آنها هنوز نیز با درد و رنج شبانه روزی ناشی از آثار آن به مشقت روزگار میگذرانند.
طنز تلخ این است که مدعیان دروغین حقوق بشر در سال ۱۴۰۱ در قالب یک جنگ ترکیبی رذیلانه علیه ،ایران مزورانه خود را در جایگاه حامی زنان و دختران ایران نشاندند؛ خدعهای تکراری که سابقه استفاده از سلاح شیمیایی در سردشت و روستاهای اطراف ،آن دروغین بودن آن را به اثبات رسانده است.
امروز در حالی یاد و خاطره هزاران قربانی بمباران شیمیایی سردشت را گرامی میداریم که علیرغم گذشت ۳۶ سال از این جنایت پیگیریهای حقوقی بینالمللی دولت جمهوری اسلامی ایران برای استیفای حقوق تضییع شده مادی و معنوی شهدا و جانبازان شیمیایی ایران و محاکمه و مجازات ،آمران عاملان ،معاونان ،مباشران و حامیان استفاده از سلاح شیمیایی علیه ایران از جمله در فاجعه سردشت، بدلیل کارشکنیهای آشکار دولتهای غربی مدعی حقوق بشر به نتیجه مورد نظر نرسیده است.
با این وجود مایلم تأکید و تصریح نمایم که دولت جمهوری اسلامی ایران عاملان این جنایات و همدستان آنها را نه فراموش خواهد کرد و نه خواهد بخشید این جنایات با نقض آشکار حقوق بین الملل منشور ملل متحد و پروتکل ۱۹۲۵ ژنو درباره ممنوعیت گازهای سمی انجام شده و موجب مسئولیت بین المللی است و کلیه عوامل و آمران آنها باید پاسخگوی اعمال غیرانسانی خود باشند. این امر مشمول مرور زمان نمیشود و موانع فراروی فرایند پیگیری استیفای حقوق قربانیان شیمیایی نیز نه رافع مسئولیت بین المللی دولتهای ذیربط و مسئولیت فردی جنایات ارتکاب یافته است و نه خللی در عزم ما در پیگیری حقوق مان ایجاد خواهد کرد.
یکی از ابعاد جنایات کشورهای غربی در این زمینه که امروزه نیز ادامه دارد، تحریم داروهای مورد نیاز جانبازان شیمیائی .است با این اقدام آنها عملاً نمک بر زخم جانبازان شیمیائی عزیز ما می پاشند. این تحریمها یکی از مصادیق بارز غیرانسانی ترین جنایات علیه بشر است ،البته با وجود تمام محدودیتهای ناشی از تحریمها تلاشهای دولت جمهوری اسلامی ایران برای ارائه خدمات پزشکی به جانبازان معزز شیمیایی با جدیت تمام ادامه داشته و حتی فراتر از آن کشورمان در همکاری با سازمان منع سلاحهای شیمیایی بدنبال انتقال تجارب بی نظیر و ارزنده جامعه پزشکی ایران در درمان مجروحان شیمیایی با سایر کشورها میباشد در این راستا در مهر ،امسال جمهوری اسلامی ایران برای یازدهمین بار میزبان نشست بین المللی ابعاد پزشکی کمک و حفاظت در برابر کاربرد سلاحهای شیمیایی خواهد بود.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان بزرگترین قربانی استفاده گسترده و نظام مند از سلاح شیمیایی در دوران معاصر، ضمن محکوم کردن کاربرد سلاح شیمیایی در هر جا توسط هر کسی و تحت هر شرایطی یکبار دیگر تعهد خود را به تحقق جهان عاری از سلاحهای شیمیایی تجدید مینماید امروزه تحقق کامل اهداف کنوانسیون منع سلاحهای شیمیائی تا حدود زیادی منوط به انهدام کامل سلاحهای شیمیایی آمریکا و پیوستن فوری و بدون قید و شرط رژیم صهیونیستی به این کنوانسیون و نیز اجرای کامل مؤثر و غیر تبعیض آمیز آن به ویژه در زمینه توسعه همکاری بین المللی در استفاده از مواد شیمیائی برای مقاصد صلح آمیز میباشد.
در سی و ششمین سالگرد بمباران شیمیایی سردشت بار دیگر به روان پاک شهدای عزیز ادای احترام کرده و درود میفرستیم و در برابر صبر و مقاومت جانبازان شیمیایی آن روز و همچنین خانوده های آن شهدا و جانبازان سر تعظیم فرود میآوریم امیدواریم بشر به چنان بلوغی برسد که هیچ وقت از این سلاحهای غیرانسانی استفاده نکند.
والسلام عليكم
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه هفتم تیر ۱۴۰۲".
در ادامه آقای فرناندو آریاس، مدیرکل سازمان منع سلاح‌های شیمیایی بمناسبت سالگرد بمباران شیمیایی شهر سردشت در پیامی گفت:
"آقایان و خانمها؛
امروز ما در این جا گردهم آمده ایم تا یاد و خاطره‌ی رخدادی غمبار و فاجعه‌بار را گرامی بداریم واقعه‌ای که می‌باید آن را تذکاری ناگوار و سترگ از آثار دهشت بار جنگ بر زندگی مردمان بی‌گناه قلمداد کرد این واقعه‌ی دردناک که آن را با اندوه تمام به یاد می‌آوریم همان حملات شیمیایی علیه مردمان سردشت در تاریخ بیست و هشتم ژوئن هزار و نهصد و هشتاد و هفت است. در آن روز، مردان زنان و کودکان بی‌گناه قربانی تهاجم هولناک گازهای شیمیایی مرگباری شدند که جانها را ستاند بی‌تردید طنین درد و رنج و اندوه نجات یافتگان و همه ی آنانی که از این حملات آسیب دیده و آثار گرانبار آن را به دوش کشند همواره با ما خواهد بود در اینجا اجازه می‌خواهم تا یاد و خاطره ی قربانیان این واقعه را گرامی داشته و با کمال احترام اعزاز و تکریم خود را نثار یاد و خاطره ی آنها نمایم همچنین در همینجا فرصت را مغتنم شمرده و خواستار آنم تا بار دیگر جامعه جهانی نیز تعهدات خود را در پابندی به هنجار جهانی منع به کارگیری این دسته از سلاحهای نفرت انگیز تجدید نماید. برخلاف سال ۱۹۸۷ جهان از نظام جامعی از منع علیه این دسته از سلاح های نفرت انگیز بهره‌مند است که در کنوانسیون سلاحهای شیمیایی تعبیه شده است. این کنوانسیون معاهده بین‌المللی الزام آور بی‌نظیری است که اهداف اصلی آن از میان بردن کامل هرگونه امکان و احتمال به کارگیری سلاحهای شیمیایی است. در اینجا در کنار ابراز دوباره احترام خود به قربانیان حملات شیمیایی عمیقاً بر این باورم که با اتکای به کار جمعی می‌توان به تقویت این کنوانسیون کمک کرد. در سال ۲۰۲۳ سازمان منع سلاحهای شیمیایی و دول عضو آن در این مسیر با جدیت گام برداشته است. در ماه می این سازمان، مرکز جدید خود مرکز شیمی و فناوری را افتتاح کرده است این مرکز که در نوع خود می‌توان آن را بنایی فوق‌العاده در نظر آورد بی‌تردید در آینده به طور چشمگیری سازوکارهای اجرایی و ظرفیت سازی سازمان را تقویت خواهد کرد و این اطمینان خاطر را پدید خواهد آورد که سازمان منع سلاحهای شیمیایی کماکان در سالهای پیش رو نیز توانمندی خود را در زمینه پاسخ به تهدیدات سلاحهای شیمیایی آینده حفظ خواهد کرد.
همچنین در ماه می سازمان پنجمین کنفرانس بازنگری کنوانسیون را برگزار نمود. کار مشترک دول عضو سازمان حین و قبل از کنفرانس راهنمای راهبردی‌ای را برای تقویت اجرای کنوانسیون فراهم آورد در ادامه سال جاری انهدام کلیه ذخایر اظهار شده‌ی سلاح های شیمایی رقم خواهد خورد پایان این فرایند رخدادی تاریخی برای خلع سلاح خواهد بود و این دستاورد بزرگی برای سازمان و جامعه‌ی جهانی خواهد بود. در این نقطه ی عطف تاریخی سازمان منع سلاحهای شیمیایی به افزایش تمرکز خود برای جلوگیری از ظهور مجدد این سلاحها ادامه خواهد داد. استفاده از سلاحهای شیمیایی در تعدادی از کشورها در دهه های گذشته بیانگر این است که پیشرفتهایی که در زمینه‌ی ریشهکن کردن سلاح‌های شیمیایی داشته ایم به آسانی قابل بازگشت خواهند بود حمله شیمیایی به سردشت می‌بایست همواره به مثابه هشداری یادآورنده باشد که ما می‌بایست هیچگونه سازشی در برابر نقض کنوانسیون یا هر اقدامی که کاربرد سلاح شیمیایی عادی جلوه دهد نداشته باشیم. امیدواریم که این واقعه تعهد ما را نسبت جهانی ایمن و عادلانه تر مستحکم کند جهانی که در آن دیگر جنایتهایی نظیر آنچه برای مردمان سردشت رخ داد واقعه‌ای متعلق به گذشته باشد."
بحث و گفتگو