تلاش دولت ژاپن با تشویق مالی برای تمرکززدایی جمعیت از پایتخت

دولت ژاپن برای تشویق شهروندانش به مهاجرت به مناطق کم جمعیت، مبلغ یک میلیون یِن به ازای هر فرزند به هر خانواده ژاپنی ساکن توکیو پرداخت می‌کند.
Sputnik
دولت ژاپن برای تشویق شهروندانش به مهاجرت به مناطق کم جمعیت، مبلغ یک میلیون یِن به ازای هر فرزند به هر خانواده ژاپنی ساکن توکیو پرداخت می‌کند.
به گزارش اسپوتنیک، بنابر اعلام رسانه‌های ژاپنی، دولت ژاپن مبلغ یک میلیون یِن به ازای هر فرزند به هر خانواده ژاپنی ساکن توکیو پرداخت می‌کند تا این شهر را ترک کرده و برای زندگی به روستاها و مناطق کم جمعیت‌تر بروند. این مشوق نقدی یک میلیون ینی (۷۵۰۰ دلاری) انگیزه‌ها را افزایش می‌دهد تا مردم به مناطق کم‌ جمعیتی که تحت تاثیر پیری و کاهش جمعیت قرار گرفته‌اند بروند. مشوق نقدی سابق ۳۰۰ هزار ین بوده که حالا قرار شده دولت ژاپن این رقم را به بیش از ۳ برابر به ازای هر فرزند برساند.
هدف دولت ژاپن از این سیاست معکوس کردن روند کاهش جمعیت در شهرها و روستاهای کوچک و کمک به اقتصاد این بخش‌ها از سویی و جلوگیری از تراکم جمعیت در شهرهای بزرگی چون توکیو و اوزاکاست. این سیاست جدید به منظور افزایش جمعیت و ایجاد رونق به شهرها و روستاهای رو به زوال ژاپن انجام می‌شود.
چندرسانه ای
زندگی روزمره پیش از تعطیلات در ژاپن + عکس
اگرچه جمعیت توکیو برای اولین بار در سال گذشته کاهش یافت (روندی که تا حدی به همه‌گیری ویروس کرونا نسبت داده می‌شو) اما سیاست‌گذاران بر این باورند که باید اقدامات بیشتری برای کاهش تراکم جمعیت این شهر و تشویق مردم برای شروع زندگی جدید در بخش‌های دیگر کشور انجام شود. پیری، کاهش جمعیت و مهاجرت جوانان به توکیو، اوزاکا و سایر شهرهای بزرگ از مشکلات جدی دولت ژاپن محسوب می‌شود.
خانواده‌های ژاپنی که این مشوق مالی را دریافت و به شهر و یا روستایی کوچ می‌کنند، باید حداقل پنج سال در خانه جدید خود زندگی کنند و یکی از اعضای خانواده باید سر کار باشد یا قصد راه‌اندازی یک تجارت جدید را داشته باشد. کسانی که قبل از موعد ۵ ساله به شهر و محل زندگی سابق خود برگردند، باید مشوق نقدی دولت را برگردانند.
مقامات امیدوارند مبالغ سخاوتمندانه ارائه شده، خانواده‌های دارای فرزند تا ۱۸ سال را تشویق به احیای مناطق کم جمعیت و کاهش فشار بر فضا و خدمات عمومی در توکیو، بزرگترین کلان شهر جهان با جمعیتی حدود ۳۵ میلیون نفر کند. در اصل، خانواده‌های چند فرزندی می‌توانند تا سقف ۳ میلیون ین به ازای هر خانوار دریافت کنند، مشروط بر اینکه یکی از سه معیار را داشته باشند: استخدام در یک شرکت کوچک یا متوسط در منطقه‌ای که به آن نقل مکان می‌کنند، از طریق دورکاری به مشاغل قدیمی خود ادامه دهند و یا در خانه جدید خود کسب و کاری راه اندازی کنند.
بر اساس گزارش خبرگزاری "کیودو"، نیمی از مبلغ این مشوق نقدی از طرف دولت مرکزی و نیمی دیگر از شهرداری‌های محلی تامین خواهد شد. این طرح از زمان راه‌اندازی در سه سال پیش، متقاضی چندانی نداشته و حالا دولت ژاپن مبلغ مشوق را ۳ برابر کرده است. این طرح در سال ۲۰۲۱ با توحه به مساله کرونا و جذابیت دورکاری تنها توانست نظر ۱۱۸۴ خانوار ژاپنی را جلب کند، در مقایسه در سال آغاز این طرح در سال ۲۰۱۹ تنها ۷۱ خانواده به آن پیوستند و در سال ۲۰۲۰ این رقم به ۲۹۰ خانوار رسید. دولت ژاپن امیدوار است تا سال ۲۰۲۷، بیش از ۱۰ هزار خانوار ژاپنی از این طرح استقبال کرده و از توکیو به مناطق روستایی نقل مکان کنند.
بر اساس داده‌های دولتی ژاپن، جمعیت این کشور که سومین اقتصاد بزرگ جهان به شمار می‌رود در سال به میزان ۶۴۴ هزار نفر کاهش یافته است. با ادامه روند کاهش جمعیت فعلی، انتظار می رود جمعیت ژاپن از ۱۲۵ میلیون فعلی به ۸۸ میلیون در سال ۲۰۶۵ کاهش یابد، یعنی کاهشی بیش از ۳۰ درصدی در عرض ۴۵ سال. در حالی که تعداد افراد بالای ۶۵ سال ژاپنی همچنان در حال رشد است، نرخ زاد و ولد در این کشور به رقم ۱.۳ کودک به ازای هر زوج رسیده و این رقم بسیار کمتر از نرخ ۲.۱ نفر برای حفظ جمعیت فعلی است. در سال ۲۰۲۱، تعداد تولدها در ژاپن در مجموع به ۸۱۱ هزار و ۶۰۴ نفر رسید که کمترین میزان از سال ۱۸۹۹ بوده است.
بحث و گفتگو