به گزارش اسپوتنیک به نقل از آروور، "هیئت بیندولتی تغییر اقلیم" (IPCC) پیش بینی می کند که با افزایش دمای جهانی تا پایان قرن در مقایسه با سطح دما پیش از صنعتی شدن، فراوانی دورههای گرمای شدید بیشتر میشود. از سال ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۰، گرما سالانه به مرگ مستقیم بسیاری از مردم منجر شده است. پس از آن سیل، گردباد و رعد و برق و در نهایت سرما و برف، از عوامل مرگ و میر بودهاند. در آمریکا، دورههای گرمای شدید طی ۴۰ سال گذشته، بیش از دو برابر شدهاند.
دانشمندان برای اندازهگیری میزان ناراحتی ناشی از گرما و خطر ناشی از آن برای سلامتی، از دو شاخص استفاده میکنند. شاخص گرما که ترکیبی از دمای محیط و رطوبت نسبی است و همچنین، "دمای حباب تر" یا "دمای حباب مرطوب" (wet-bulb temperature) که یک شاخص دقیقتر به شمار میرود. دمای حباب تر، پایینترین دمای یک جسم یا بدن را مشخص میکند که هنگام تبخیر رطوبت ایجاد میشود. این شاخص به سادگی توانایی بدن ما برای خنک شدن به لطف تعریق در هوای گرم و مرطوب را اندازهگیری میکند. سپس، ایده اصلی این خواهد بود که تعریف کنیم بدن ما از چه سطحی به بعد، دیگر نمیتواند خود را خنک کند. خطر مرگ واقعی، از این سطح آغاز میشود.
ناسا از دستگاههای پیشرفتهای مانند "صداگیر مادون قرمز جو" (AIRS) و "اکواسترس" (ECOStress) استفاده میکند. این سازمان آمریکایی در حال حاضر در حال توسعه یک پروژه جدید به نام "ماموریت زیستشناسی و زمینشناسی سطحی" (SBG) است تا اطلاعات دقیقتری را در مورد فرآیند تبخیر رطوبت به دست بیاورد.
دانشمندان معتقدند که بالاترین میزان دمای حباب تر که یک انسان میتواند تحمل کند، ۳۵ درجه سلسیوس به مدت ۶ ساعت است. بررسیهای ناسا از سال ۲۰۰۵، بارها به دمای حباب تر بالای ۳۵ درجه سلسیوس اشاره کردهاند؛ به ویژه در مناطق نیمه گرمسیری پاکستان و خلیج فارس. طی ۴۰ سال اخیر، میزان دمای حباب تر، سه برابر شده است. بیشتر مناطق گرم و مرطوب سیاره ما دارای یک دمای حباب تر شاخص هستند که معمولا از ۲۵ تا ۲۷ درجه سلسیوس تجاوز نمیکند.
مدلهای پیشبینی آب و هوای ناسا به بررسی وضعیت کشورهایی می پردازد که شاخص دمای حباب تر آنها به زودی برای زنده ماندن، بیش از اندازه بالا خواهد بود. این وضعیت از سال ۲۰۵۰، برای جنوب آسیا، حومه خلیج فارس از جمله ایران، عمان، کویت و کشورهای حاشیه دریای سرخ مانند مصر، عربستان سعودی، سودان، اتیوپی، سومالی و یمن صدق خواهد کرد.
پیش بینی می شود که شرق چین و همچنین، بخشهایی از جنوب آسیا و برزیل نیز تا سال ۲۰۷۰، از دمای ۳۵ درجه سلسیوس بالاتر بروند. ناسا سرنوشت مشابهی را برای برخی از ایالتهای آمریکا مانند آرکانزاس، میزوری و آیووا در ۵۰ سال آینده پیشبینی میکند. با وجود این، پژوهشگران خاطرنشان میکنند که خطر مرگ حتی با شاخصهای کمتر از ۳۵ درجه سلسیوس نیز وجود دارد. برای نمونه، طی موج گرمای ژوئن سال ۲۰۲۱ در شمال غربی آمریکا و غرب کانادا که تقریبا ۱۴۰۰ مورد مرگ و میر به جا گذاشت، دمای حباب تر از ۲۵ درجه سلسیوس تجاوز نکرد. به محض این که این شاخص از دمای طبیعی بدن فراتر برود، نشاندهنده خطر برای سلامتی خواهد بود.