به گزارش اسپوتنیک به نقل از "مهر"، مهدی شوشتری، سر کنسول جمهوری اسلامی ایران در سلیمانیه اعلام کرد که ارتباط تجاری با کشورهای همسایه و رفع تعهدات ارضی به ویژه عراق از بحثهای مهم است.
وی با اشاره به فراز و نشیبهای ارتباط اقتصادی با عراق، گفت: "در شرایط تحریم توانستیم ۱۳ میلیارد دلار انرژی به عراق صادر کنیم. ارتباط ما با مرز به صورت روزانه بوده و توسعه روابط با اقتصاددانها از اولویتها است. موضوعاتی را خودمان منعکس کردیم اما وزارت خارجه بهتر میتواند عمل کند و باید در سطوح بالا راهکارهای متناسب با شرایط صورت گیرد.
مشکل و دغدغه فعالان اقتصادی مشکل و دغدغه وزارت امور خارجه نیز است و به همین سبب دولت با تصمیمات خود به دنبال راه حلهایی برای حل مشکلات صادر کنندگان بوده و با توجه به متفاوت بودن مشکلات در درجه اول مشکل تعهدات ارضی باید رفع شود و پیگیریهای جدی در سطوح مختلف انجام گیرد.
عراق بعد از چین دومین شریک تجاری ما و به تعبیری دیگر از لحاظ کیفی اولین شریک تجاری بوده که اهمیت اقلیم عراق را چند برابر کرده است و عمده صادرات ایران صادرات کالاهای ساخته شده در واحدهای تولیدی بوده که باعث ایجاد اشتغال و ارزش افزوده میشود.
از زمان صدام هم ارتباط تجاری ما با عراق گرچه با فراز و نشیب همراه بوده ولی پایدار بوده و در شرایط تحریم توانستیم ارزیابیها در نظر گرفته و ۱۳ میلیارد دلار به عراق انرژی صادر کنیم.
فراوانی کالاهای ترک در سلیمانیه دیده شده و باید وارد فاز رقابتی با ترکیه شویم تا بتوانیم سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دهیم و ۱۲ مرز زمینی در سلیمانیه دیده شده که ۵۰ درصد مرز مشترک کرمانشاه و عراق است و باید از این مرزها به طور ویژه استفاده کرد.
برای بخش صادرات در چهار حوزه ساختمانی، سوخت، مواد غذایی و میوه و تره بار سهم قابل توجهای از بازارهای عراق و اقلیم را داریم. با توجه به تولیدکنندگان اکثراً جنسهای درجه ۲ و سه صادر شده و همواره از طرف اقلیم گفته میشود که جنس درجه یک به آنها نمیرسد و باید روی این موضوع به طور جدی استاندار سازی انجام شود.
عراق از کالای داخلی حمایت کرده و باید بر اساس شرایط و سیاستها سهم خود را حفظ کرده و در عراق تولید محصول داشته باشیم و یک کیفیت و برند خوب را وارد بازار اقلیم کنیم. برای اولین بار ۳۰ شرکت دانش بنیان اجناس خود را به بازار اقلیم فرستادند و کارهایی را انجام دادهاند به صورتی که غالب نمایشگاهی نیست و میتوان از آن به خوبی بهره برد.
گردشگری سلامت میتواند بیش از انتظار سودمند بوده و با افزایش ظرفیت مراکز درمانی توریسمهای سلامت را از حوزه اقلیم جذب استان کرمانشاه کرد. برای اولین بار یک شرکت مشترک با سلیمانیه تأسیس شده که گامهایی برای بهبود روابط حمل و نقل انجام گرفته و باید برای رفع مشکلات طرف عراقی همراهی کرده تا بتوانیم از طریق مرزهای استان کرمانشاه به پرویزخان و ابوکمال و سوریه رسید".