به گزارش اسپوتنیک، در روزهای نهم و دهم محرم در اکثر شهرهای ایران حال و هوای سوگواری حکمفرماست که به روز تاسوعا و عاشورا حسینی (شهادت امام حسین(ع) و یارانشان) شهرت یافته است. یکی از آدابی که انجام آن از دیرباز در سوگواریهای دهه محرم مرسوم بوده نذری دادن است. ایرانیان در مناسبتهای مذهبی بویژه در عزاداریها به طبخ غذاهای خاص میپردازند و سپس غذاها را در میان همسایگان و نیازمندان خیرات (چیزی را در راه خدا دادن) میکنند. نکته جالب این است در هر یک از مناطق مختلف این کشور، هر شهر یا روستا غذای به خصوصی را برای نذری دادن طبخ میکنند که برای کاربران مختلف فضای مجازی خصوصا ایرانیان خارج از کشور قابل توجه است.
مردم شهر رشت که جز شهرهای شمال ایران به شمار میآید، علاقه زیادی به خورش فسنجان ترش دارند و در عروسی و عزا آن را میپزند. مواد تشکیل دهنده این خورش گردو، رب انار بسیار ترش و مرغ است که بخاطر وجود گردو رنگش بسیار سیاه میشود.
نذری مخصوص شهر لاهیجان که آنهم جز شهرهای شمال ایران محسوب میشود، غذایی به نام قیمه چرخكرده است كه تنها تفاوتش با قیمه معمولی که در آن از گوشت تیکهای ریزشده استفاده میشود، گوشت چرخكرده بسیار سرخكردهای است كه در آن میریزند.