اسپوتنیک - جشنواره بین المللی کارتون "ما کرونا را شکست میدهیم" به دبیری مسعود شجاعی طباطبایی و با مشارکت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، روایت فتح، بنیاد احسان برکت و شبکه مجازی آی گپ بهمنظور مقابله با شیوع ویروس کرونا در حال برگزاری است.
در این راستا تصمیم گرفتیم تا با مسعود شجاعی طباطبایی، دبیر جشنواره بین المللی کارتون "ما کرونا را شکست میدهیم"، همکلام شویم که مشروح این گفتوگو در ذیل تقدیمتان میشود:
لطفا در خصوص علت برگزاری این جشنواره و همچنین هنرمندانی که در آن حضور یافتهاند، توضیحاتی را ارائه بفرمایید؟
دو - سه روزی پس از شیوع ویروس کرونا به همراه همکاران به این نتیجه رسیدیم که یک اتفاق در حوزه بینالملل، الخصوص در حوزه کارتون یا کاریکاتور میتواند موثر باشد؛ یعنی یک مسابقه به شکل بینالمللی با موضوعی تحت عنوان ما کرونا را شکست میدهیم. خیلی زود فراخوان این اتفاق روی سایت ایران کارتون قرار گرفت و از همان روزهای اول ما شاهد حضور پر تعداد و غیرمنتظره هنرمندان از سراسر دنیا بودیم. محدوده زمانی مشخص شده برای ارسال آثار تنها 28 روز بود و در حال حاضر 19 روز از این اتفاق گذشته است. در 19 روز گذشته از 68 کشور دنیا در این مسابقه شرکت کردند که در نوع خود این موضوع کم نظیر است؛ همچنان نیز کارها با کیفیت و کمیت بالا برای ما ارسال میشود.
هنرمندان زیادی در این مسابقه شرکت کردند ولی میتوان گفت بعد از ایران هنرمندان بسیاری از کشورهایی مانند چین، روسیه، هند، اندونزی و کشورهای آمریکای لاتین مانند برزیل، مکزیک و آرژانتین در این مسابقه شرکت کردهاند.
پیامی که میتوان در کارهای ارسال شده به وضوح دید اینست که هنرمندان به غیر از توصیههای بهداشتی که میتوان در غالب کاریکاتور داشت، نگاهشان متوجه این موضوع است که "با همدیگر و همدلی در سراسر دنیا این ویروس هم مانند ویروسهای دیگر شکست داده خواهد شد".
بحث مهمی که در آثار هست، اینست که دوستان هنرمند ما از سراسر دنیا توجهشان معطوف به روحیه بخشی است؛ زیرا همانطور که میدانید تقویت روحیه میتواند به غلبه بر این ویروس کمک کند.
نمایش آثار هنرمندان به چه صورت است؟
نمایش این آثار به صورت مجازی و بر روی سایت ایران کارتون (https://www.irancartoon.com/site/gallery/gallery-of-intl-cartoon-contest-we-defeat-coronavirus) است و تصمیم ما بر این بود که نمایش آثار را برای بعد از پایان مهلت ارسال نگذاریم و همزمان با ارسال آثار، هیئت انتخاب، کارهای برتر را انتخاب کرده و آثار بر روی سایت قرار میگیرند. در حال حاضر بیش از 650 اثر بر روی سایت قرار گرفته است و تمامی کارهای ارسالی توسط هیئت انتخاب بررسی شده و روی سایت قرار میگیرند.
جوایز در نظر گرفته شده برای شرکتکنندگان در این رقابت به چه صورت است؟
جوایز در نظر گرفته شده متناسب با استانداردهای بینالمللی: جایزه اول 1500 یورو، جایزه دوم 1000 یورو و جایزه سوم 500 یورو است. علاوه بر این 7 جایزه ویژه دو میلیون تومانی نیز برای هنرمندان ایرانی که بسیار پر تعداد و پر شور شرکت میکنند، در نظر گرفته شده است؛ همه جوایز همراه با تندیس و لوح تقدیر خواهد بود. برای تمامی افرادی که در این مسابقه شرکت میکنند نیز گواهی شرکت صادر خواهد شد.
آیا پیش از این "ایران کارتون" فستیوالی به صورت مجازی داشته است؟
ایران کارتون تا کنون مسابقات متعددی را برگزار نموده است اما این رقابت در نوع خود اولین است و امیدواریم که با چنین موضوعی، آخرین هم باشد. امیدواریم که با پایان فراخوان، پایان زندگی این ویروس منحوس را نیز شاهد باشیم. به نظر بنده این فستیوال بسیار تاثیر گذار است و تا کنون کشورهای بسیاری از ما درخواست کردهاند که این آثار را در اختیارشان بگذاریم و ما نیز با آغوش باز پذیرای این درخواست بودهایم و تا کنون آثار را در اختیار هنرمندانی از کشورهای چین، اندونزی و عراق قرار دادهایم و هر کشور دیگری نیز درخواست این آثار را داشته باشد، درخواست آنها را اجابت میکنیم؛ زیرا که هدف تنها دیده شدن این آثار است و ما به دنبال اسم، موقعیت و بیلان کاری نیستیم.
کیفیت آثار ارسالی از روسیه را چگونه ارزیابی میکنید؟
تا کنون 30 نفر از هنرمندان کشور روسیه در این فستیوال شرکت کردهاند اما آن چیزی که برای ما مهم است حضور چهرههای بسیار مطرح و برجسته هنر کاریکاتور در روسیه است. اساتید پیشکسوت و مطرحی مانند سرگئی تونین، ایگور اسمیرنوف و والنتین دروژنی که بسیار چهرههای پرفروغی در عرصه کاریکاتور هستند و حضور چنین افرادی هم باعث اعتبار مسابقه میشود و هم باعث میشود که عزیزان کاریکاتوریست با دیدن این اسامی روحیه گرفته و برای حضور موثرتر در مسابقه دلگرم بشوند.