روسیه که هم اینک سرمایه گذاری در اوراق قرضه دولتی ایالات متحده را کاهش داد، قصد دارد قدم بعدی را بردارد: در صورت فروش نفت، از محاسبات دلاری خودداری کند. به گفته آنتون سیلانوف، وزیر دارایی روسیه، پول آمریکایی به ابزار بسیار خطرناکی تبدیل شده است.
چین و ایران خط مشی را مشخص کردند
مطلب فقط مربوط به مواد هیدروکربنی نیست: در روابط تجاری دو جانبه بزرگترین شرکای مالی، مسکو و پکن، فضای دلار کمتر شده است. در اوایل ماه دسامبر 2014، توافق نامه های روسیه و چین در باره تجارت مستقیم به روبل به اجرا در آمد. چنین پرداخت هایی شرکت بانک های ایالات متحده، انگلستان و اتحادیه اروپا را در نظر ندارد. در نتیجه، وابستگی سیستم های مالی روسیه و چین به کشورهای ثالث کاهش می یابد.
ایران در پاسخ به تشدید تحریم ها، به دلار پشت نشان داد. در ماه آوریل، تهران از پول آمریکایی منصرف شد و تمام پرداخت های بین المللی را به یورو انجام داد. با وجود تحریم های جدید واشنگتن، اروپا همچنان به خرید نفت ایران ادامه می دهد ولی نه به دلار بلکه به یورو. دهلی از نظر معاملات نفتی با ایران جای سوم را دارد و تهران برایش محاسبات به روپیه را پیشنهاد کرد.
ترکیه هم نزدیک است
در این رابطه رئیس جمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان، آمادگی خود را برای انجام معاملات تجاری به ارز ملی با شرکای اصلی چین، روسیه، ایران و اوکراین را اعلام کرد. و اگر کشورهای اروپایی نیز خواهان رهایی از قید دلار هستند، آنکارا آماده است با به پول ملی بازرگانی کند.
روسیه عزم راسخ دارد
بنابراین، البته، انتقال به معاملات به روبل امکان پذیر است، اما معامله گران باید برخی از تخفیف ها یا مزایا را داشته باشند تا ریسک های آنها بیشتر از خطرات ممکنه مصون باشند، بنابراین، گذار به محاسبات به یورو واقعی تر است.
این مسئله می توان در دیدار ولادیمیر پوتین و آنگلا مرکل مطرح شود. انتقال به محاسبات به یورو یک "ورق جدی و مزیت اقتصادی" است که می تواند همکاری دو جانبه را از محدودیت های ممکنه آینده از سوی واشنگتن تضمین کند. روسیه هم اکنون می تواند دلار را از معاملات با چین، ترکیه و ایران حذف کند. امتناع از دلار توسط بزرگترین صادرکنندگان نفت به عنوان انگیزه مهمی برای اصلاح نظام مالی بین المللی خدمت خواهد کرد و روند جهانی به سمت رهایی از محاسبات دلاری را تقویت خواهد نمود.