مطرح شدن ادعای دسترسی ایران به گزارش های محرمانه آژانس بین المللی اتمی در سالهای 2000 میلادی

© Photo / Sarajevo-x/Public domain آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
 آژانس بین‌المللی انرژی اتمی - اسپوتنیک ایران  , 1920, 25.05.2022
اشتراک
ایران احتمالاً تقریباً دو دهه پیش می‌توانست به گزارش‌های محرمانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دسترسی داشته باشد و اطلاعات مربوطه را در اختیار مقامات عالی رتبه قرار داده باشد. این را روز چهارشنبه روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از اسناد و منابع اطلاعاتی خاورمیانه گزارش داد.
به گزارش اسپوتنیک، این منابع ادعا می کنند اسناد محرمانه مربوطه آژانس بین المللی انرژی اتمی می توانست بین سال های 2004 و 2006 میلادی در میان نظامیان ارشد، مقامات دولتی و مسئولان برنامه هسته ای ایران توزیع شود. اسناد آژانس از جمله شامل اطلاعات ماهواره ای، شواهد فعالیت ایران در زمینه آب سنگین و فهرستی از 18 سوال آماده شده برای بازرسی ها بود.
منابع روزنامه آمریکایی نامبرده ادعا می کنند که ایران ممکن است از این یافته ها برای جعل اطلاعات ارسال شده به آژانس بین المللی انرژی اتمی برای سرپوش گذاشتن بر ادعای فعالیت گذشته در زمینه تسلیحات هسته ای استفاده کرده باشد. بنابراین، ایران گویا می‌توانست تاریخ انحلال یکی از شرکت‌های دولتی را تغییر دهد تا دخالت خود در کار با انرژی هسته‌ای را پنهان کند. وال استریت ژورنال گزارش داد، نه آژانس بین المللی انرژی اتمی و نه مقامات ایرانی در مورد ادعای نشت اطلاعات اظهار نظری نکرده اند.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی  - اسپوتنیک ایران  , 1920, 28.04.2022
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی خواستار همکاری برای احیای توافق با ایران شد
7 سپتامبر 2021، آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش فصلی خود نشان داد که ذخایر اورانیوم 60 درصد غنی شده در ایران از 2.4 کیلوگرم به 10 کیلوگرم افزایش یافته است. در 15 ژوئن همان سال، دولت ایران اعلام کرد که دولت 108 کیلوگرم اورانیوم را تا 20 درصد غنی کرده است. این در حالی است که طبق توافق هسته ای 2015 ایران (برنامه جامع اقدام مشترک، برجام)، سطح غنی سازی اورانیوم در ایران نباید از 3.67 درصد تجاوز کند.
ایران غنی سازی اورانیوم تا 60 درصد را در واکنش به خرابکاری در تاسیسات هسته ای شهر نطنز در 11 آوریل سال گذشته آغاز کرد که به گفته تهران، توسط اسرائیل انجام شد. نمایندگان مقامات ایران بارها اعلام کرده اند که غنی سازی برای اهداف صلح آمیز و تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام می شود.
توافق هسته‌ای ایران و قدرت های بزرگ جهان که به آن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هم گفته می‌شود، سال 2015 میان ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان منعقد شد. برپایه این توافق، در برابر محدود شدن برنامه هسته‌ای ایران، تحریم‌های اعمال شده علیه این کشور لغو یا تعلیق شد.
هشتم ماه مه سال 2018 ، دونالد ترامپ ، رئیس جمهور پیشین امریکا اعلام کرد که از برجام خارج می شود و و به دنبال آن تحریم های واشنگتن علیه ایران احیا و تشدید شدند. در پاسخ، ایران کاهش تدریجی تعهدات خود بر اساس این توافق را اعلام کرد و از محدودیت‌های مربوط به تحقیقات هسته‌ای، سانتریفیوژها و سطح غنی‌سازی اورانیوم چشم پوشی کرد. حالا جوزف بایدن، رئیس جمهور فعلی آمریکا اعلام می کند قصد دارد به برجام بازگردد.
11 مارس 2022 در گفتگو های وین پس از هشت دور مذاکره با هدف بازگرداندن برجام به شکل اولیه و بازگرداندن ایالات متحده به این توافق، به دلیل عوامل خارجی وقفه ایجاد شد. پیش از این، مذاکرات وین تقریباً به خط پایان رسیده و قرار بود تا پایان فوریه به پایان برسد. متن توافقات حاصله شامل حدود 20 صفحه است که به اقدامات بعدی برای بازگشت به اجرای توافق هسته ای به شکل اولیه آن اشاره دارد. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در 13 مه گفت که شرکت کنندگان در مذاکرات وین می توانند به توافق برسند در صورتی که ایالات متحده به تعهدات خود احترام بگذارد.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала