گزارش و تحلیل

پیش بینی های ده سال بعد: غروب آمریکا و از هم پاشیدگی چین

© AP Photo / Ng Han GuanСотрудница поправляет китайский флаг
Сотрудница поправляет китайский флаг - اسپوتنیک ایران
اشتراک
نشریه تحلیلی «استراتفور» چاپ امریکا پیشبینی می کند که در ده سال آینده غروب امریکا و بهم ریختگی در چین را شاهد خواهیم بود.

واشنگتن مجبور است نقشی که ایالات متحده امریکا در دنیا ایفا می کند را بازنگری نماید. کاخ سفید برای حل و فصل مشکلات جهانی باید خوددارتر باشد، زیرا سال به سال قدرت و منابع مالی اش برای این کار کمتر می شود. چین هم به نظر مولفین این مقاله، با مشکلات انبوهی روبرو خواهد شد. آهنگ رشد اقتصادی چین در ده سال آینده کند می شود. وخیم شدن وضعیت اقتصادی باعث افزایش نارضایتی مقامات چینی می شود. با این حال، حزب کمونیستی چین حاضر نمی شود به اصلاحات لیبرال دست بزند. تنها راه مبارزه با این بی نظمی در حال تشدید و حفظ موقعیت حزب حاکم، تشدید سرکوب ها خواهد بود. مشکل جدی تری که سال 2025 در انتظار چین است، با توسعه کاملا ناهماهنگ مناطق مرتبط می باشد. استان های ساحلی رشد می کنند و استان هایی که از دریا دور هستند به خاطر محدودیت دسترسی به بازارهای خارجی مجبور به گذران زندگی فقیرانه هستند. به مرور زمان، با شهرنشین شدن مردم، این مشکل شدت پیدا می کند. شکاف بین استان های کنار خلیج و دیگر استان ها زیاد می شود ودر تاریخ چندقرنی چین، شاهد بی نظمی خواهیم بود.

یکی از پیامدهای این جریان می تواند افزایش نارضایتی استان ساحلی پکن باشد که برای حفظ آرامش مجبور به انتقال بشیتر پول و منابع می گردد. در عوض شرایط در بخش جنوبی چین تعدیل می شود. شش مدعی در جزیره دریای چین جنوبی متوجه می شوند که جزایر غیرقابل سکونی برای جنگ در آنجا قرار نگرفته اند. تغییر در موازنه قدرت به حفظ تعادل شکننده در منطقه کمک می کند و یکی از پیشگویی های خوشبینانه برای ده سال آینده امریکا همین است.

یک نشریه دیگر امریکایی به نام «نشنال اینترست» وضعیت آینده را خوشبینانه تر ترسیم می کند. جمعیت انبوه چین و رشد اقتصادی سریع به این معنا خواهد بود که چین می تواند جای امریکا را به عنوان قدرت برتر در آسیا بگیرد. در سال 2021 چین می تواند بزرگترین اقتصاد دنیا به جای امریکا شود. و این نمودار مهمی برای قدرت دولتی است. چین هم اکنون از ذخایر عظیم ارز خارجی برخوردار می باشد و حاضر است وام دهنده بزرگ جهان شود. چین هم اکنون وام های بزرگتر از بانک جهانی می دهد. اما مقامات چین عجله ای برای توسعه و پیشرفت و انجام اصلاحات لازم برای تبدیل کشور به مرکز پولی جهان ندارند. جریان آزاد سرمایه، تبدیل ساده ارز، دعوت از نهادهای پولی خارجی، رقابت در بخش بانکی، سرمایه گذاری و تجارت، هیچ کدام در چین به صورتی که باید نیستند. دولت چین می خواهد دلار را به عنوان ذخیره ارزی جهان کند، اما بازار آزاد و باثبات پولی و اقتصاد شفاف ندارد. پکن به این زودی ها نمی تواند دلار را از سکه بیندازد. با توسعه اقتصادی چین، قشر متوسط در حال رشد باید در سیاست شرکت کند و همین مساله نیازمند تحولات دموکراتیک است. تئوری دنیای دموکراتیک می گوید که چین دموکرات دیگر اینطور آماده همکاری نخواهد بود. این جریان باعث همگرایی چین به نظم جهانی می شود و بر پیروی از قواعد استوار است. واشنگتن می تواند از این جریان استقبال کرده و یا چین در حال حرکت به سوی دموکراسی را پیش ببرد تا این کشور با میل بشتر به همکاری روی آورد. اما در عین حال خطر اینکه امریکا با دستان خود کلید رهبری دنیا را به چینی ها تقدیم کنند، بیشتر می شود. «ما شما را با محتوای برخی نشریات و گفته های رسانه های جهانی در خصوص چین آشنا کردیم».

 

 

نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала